Copiii sunt pusi sã facã multe teme, iar la liceu, programa e de nivel universitar. A spus-o chiar ministrul Educatiei Nationale Valentin Popa, atunci când a venit la Petrosani si, pentru cã tot este perioada în care absolventii se gândesc la viitor, ministrul a vorbit despre materiile pe care se va pune accent în noua Lege a Educatiei.
„Dacã mã întrebati, ca pãrere personalã, dar e o pãrere personalã, continutul foarte multor discipline din sistemul preuniversitar este la nivel academic, mult prea ridicat si, urmãrind procesul acesta înteleg cã este si greu sã îl reducem, pentru cã sunt fãcute de cadre universitare, care nu pot percepe cã trebuie sã fie mai scãzut” Planul – cadru de la liceu nu va fi redus, dar va creste numãrul orelor de informaticã si sport, ori limbi strãine, iar absolventii de liceu sunt sfãtuiti sã nu se mai viseze avocati, ori juristi, cã nu prea va mai fi nevoie de ei. O spun, asa cum afirmã ministrul, studiile fãcute si în tarã si în afara ei.
„În 4 sau 5 numãrul de locuri de muncã din domeniul juridic va scãdea abrupt cu peste 90%. Este un mare pericol, în momentul de fatã, pentru cei care doresc sã îmbrãtiseze aceastã carierã, pentru cã vor avea dificultãti mari peste 4 sau 5 ani ca sã îsi gãseascã un loc de muncã. Deja SUA lucreazã pe scarã largã cu softuri ce fac asistenta juridicã. Este mult mai usor pentru jurisprudentã sã caute în milioane de dosare, cazuri similare. Softurile vor fi valabile la costuri rezonabile, iar întreprinderile îsi vor face consultatie juridicã on-line, pe baza softurilor”, a adãugat Valentin Popa, ministrul Educatiei Nationale. În România, doar 110 locuri sunt oferite în magistraturã si sunt mii de absolventi în domeniul juridic. Juristii nu vor fi anulati în urmãtorii ani, dar absolventii, abia iesiti de pe bãncile scolii, vor fi inutili. Accentul, însã, se va pune pe informaticã si programare.
Diana Mitrache