M inisterul Sănătății pregătește proiecte de peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor și a instituțiilor din subordine, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență al României.
Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a trimis tuturor spitalelor din România un formular digital pentru evaluarea infrastructurii IT și a nevoilor în domeniu, în vederea optimizării programelor de digitalizare în concordanță cu nevoile
reale din spitale.
”Proiectele importante din domeniul sănătății trebuie realizate în strânsă legătură cu profesioniștii care activează în spitalele din România, pentru identificarea nevoilor reale și adaptarea ghidurilor și a metodologiilor de finanțare în funcție de particularitățile
sistemului” a declarat Ministrul Sănătății.
Aceste investiții au ca scop contribuția directă la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, o mai bună administrare şi management al serviciilor de sănătate, respectiv înlocuirea, acolo unde este cazul, a infrastructurii IT a spitalelor publice din România, dar și evoluția către noile sisteme de date și infrastructură digitală.
De asemenea, se urmărește dezvoltarea unor module informatice noi care să deservească activitatea Ministerului Sănătății și a instituțiilor din subordinea sa. Astfel, va fi demarat un proces de digitalizare, prin achiziționarea și instalarea de echipamente IT, echipamente pentru comunicații și echipamente conexe, licențe, dezvoltare de aplicații informatice aferente, dar și prin instruirea personalului tehnic la nivel local.
L ipsă de medici la Spitalul din Petroșani
Cel mai mare spital din Valea Jiului, spitalul de Urgență din Petroșani se confruntă cu lipsa personalului. La secția de Pediatrie situația trenează de circa doi ani de zile. Conducerea unității medicale a făcut nenumărate demersuri pentru a atrage medici specialiști pentru secția de Pediatrie, însă în zadar. Linia de gardă este asigurată doar de doi medici. Astfel, potrivit listei publicate pe site-ul instituției medicale, în luna octombrie sunt și trei zile consecutive în care pe secția de Pediatrie nu este niciun medic de gardă. Nu este unica secție cu probleme.
C orpul nou, în construcție de ani de zile
Noul corp al unității medicale este în construcție de câțiva ani. Lucrările pentru construcția clădirii au început în anul 2016 și fac parte dintr-un proiect amplu care a demarat prin anul 2015. 130 de milioane de lei a fost valoarea inițială a lucrărilor. Noua clădire ar urma să cuprindă saloane cu baie individuală. Clădirea anexă va avea tot cinci etaje. Legătura cu actualul corp al spitalului va fi făcută prin pasarele construite la etajele I și II. Porivit documetației, lucrările de reparații capitale ar fi trebuit finalizate într-o perioadă de 4 ani. Au trecut 6 ani de atunci, însă nici acum nu este finalizată lucrarea.
Monika BACIU