Ministerul Energiei analizeazã mai multe solutii care ar putea ajuta Complexul Energetic Hunedoara într-un eventual proces de redresare.
Senatorul Haralambie Vochitoiu a solicitat ministrului Energiei, Victor Grigorescu, formarea unei delegatii care sã se deplaseze la Bruxelles pentru a negocia cu acestia producerea a 4,5-5% din necesarul de energie electricã a României de cãtre CEH. Oficialii ministerului subliniazã cã acum se identificã solutiile pentru probeleme societãtii.
“Acest fapt produce o stare de incertitudine privind administrarea si managementul societãtii, dar si asupra posibilitãtilor de desfãsurare a oricãror mãsuri ce se preconizeazã pentru restructurarea acesteia. Evident cã Ministerul Energiei va continua sã analizeze si sã identifice solutii viabile pentru problemele cu care se confruntã societatea, atât cele ce au devenit curente, cât si cele cu caracter de perspectivã”, aratã Cristian Busu, secretar de stat în Ministerul Energiei. Senatorul a mai solicitat diminuarea subvetiei acordatã de statul român producãtorilor de energie pe bazã de fotovoltaice sau eoline. Nici aceasta si nici formarea delegatiei care sã plece la Bruxelles nu sunt solutii imediate pentru CEH.
“Primele douã propuneri nu pot reprezenta solutii imediate, având în vedere implicatiile lor, atât în domeniul ajutorului de stat, cât si în domeniul legislatiei primare si secundare în domeniul energiei electrice conventionale si neconventionale. Oricum, propunerile formulate sunt în analiza specialistilor din minister care urmeazã sã colaboreze cu factorii decizionali implicati, Consiliul Concurentei, Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, Ministerul Finantelor Publice si ANRE”, mai aratã secretarul de stat. Astfel, reprezentantii ministerului de resort cautã solutii imediate pentru Complexul Energetic Hunedoara, însã în acelasi timp contureazã si strategia pe termen mediu si lung.
Monika BACIU