Desi ministrul Economiei, Ion Ariton, nu a dorit sa le vada ochii celor de la Federatia Nationala a Muncii (FNM), suparati de revendicarile acestora care faceau referire la clarificarea reorganizarii sistemului energetic, la stergerea datoriilor istorice ale Companiei Nationale a Huilei, precum si la reacordarea faciilitatilor pensionarilor minieri, a catacdisit sa le raspunda intr-un final.  Nu scurt si la obiect, cu date precise, ci cu termeni diplomatici, pentru a fi impacate si capra si varza. Mai mult, din raspunsul Ministerului Economiei reiese ca pe meleagurile romanesti, cel putin in domeniul energetic, Uniunea Europeana taie si spanzura dupa bunul plac ca sa dea bine in statistici. Din pacate, fiecare cifra dintr-o statistica reprezinta viata unui om, in astfel de cazuri, distrusa.

Planuri pentru CEO si CEH

”Prin infiintarea celor doua companii energetice, Complexul Energetic Oltenia si Complexul Energetic Hunedoara, se urmareste asigurarea in conditii de sustenabilitate, siguranta, competitivitate si suportabilitate a pretului, a accesului la retea pentru toti consumatorii de energie din Romania, ca obligatie fundamentala a statului roman in calitate de stat membru al Uniunii Europene. In urma analizelor efectuate, a rezultat ca, pentru indeplinirea cu succes a acestor obiective, se impune infiintarea unor companii integrate, care sa aiba o cota de piata suficienta pentru asigurarea masei critice necesare si care, prin dimensiunile lor, sa poata activa cu succes, ca lideri, intr-o piata regionala competitiva”, se arata in raspunsul oficial trimis de Sorin Gaman, director general in cadrul Ministerului Economiei.

Vorbarie multa, lucruri concrete ioc

Mai mult, reprezentantii ministerului Economiei spun ceea ce se stie deja si anume ca ”noul operator economic, Complexul Energetic Hunedoara, a carei infiintare este aprobata prin Hotararea Guvernului nr.1023/2011, va desfasura activitati de productie energie electrica pe baza de huila, mentenanta si furnizare energie electrica, exploatarea zacamintelor de huila, astfel incat sa opereze integrat si sa devina un actor principal in plan regional, prin valorificarea cu maxima eficienta a potentialului de huila de care dispune Romania. Crearea unei societati integrate la nivel regional, ce va include in structura sa capacitati importante de productie, activitati de furnizare si de mentenanta ii va permite acesteia sa profite de beneficiile obtinute prin implicarea in toate etapele lantului valoric energetic.  In prezent in Romania nu exista o companie de electricitate pe baza de huila care sa fie suficient de mare pentru a putea sa participe in proiecte regionale si internationale, in beneficiul pietei din Romania; rezultatele analizelor efectuate arata ca o companie de aceasta marime va permite  dezvoltarea cu succes a acestor tipuri de proiecte.

De asemenea dupa cum se cunoaste, piata de energie din Romania necesita, in prezent, investitii semnificative, atat in scopul modernizarii activelor existente cat si in scopul crearii de noi centrale de electricitate si noi instalatii pentru activitatea de distributie. Facilitatile de productie si de distributie propuse pentru a fi integrate in societatea comerciala nou-infiintata vor fi modernizate si astfel societatea nou-infiintata va putea contribui, in mod semnificativ, la indeplinirea cerintelor de investitii in sectorul energetic si minier romanesc, in ceea ce priveste noile active de productie si sursele de producere a energiei, inclusiv pentru respectarea obiectivelor de mediu asumate prin Tratatul de aderare”. Toate acestea, fara a se specifica ce mine sunt considerate viabile, care sunt fondurile necesare si de unde, care unitati miniere urmeaza a fi inchise, care sunt pasii urmatori in infiintarea Complexului Energetic Hunedoara.

Anularea datoriilor istorice ?

Nu ne lasa UE Cat despre anularea datoriilor istorice, tot Ministerul Economiei spune ca nu se poate, intrucat asa dicteaza Uniunea Europeana. ”Privind introducerea in structura organizatorica a C.N.H. SA Petrosani prin fuziune cu cei doi producatori de energie, CE Paroseni si CE Mintia-Deva, va comunicam ca acest lucru presupunea preluarea datoriilor istorice ale C.N.H. Petrosani de catre noua societate, cu repercusiuni evidente asupra activitatii ulterioare a acesteia. De asemenea, anularea datoriilor istorice sau a penalitatilor aferente este o problema mai veche, mult dezbatuta, dar care nu are rezolvare, deoarece Romania incepand cu anul 2007 este stat membru al Uniunii Europene si trebuie sa respecte  legislatia europeana. Din acest motiv s-a ales solutia de organizare a Complexului Energetic Hunedoara prin fuziunea termocentralelor si cumpararea minelor viabile. Aceasta solutie a fost acceptata de Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana”, explica in continuare reprezentantul ministerului de resort. Cat despre revenirea facilitatilor pensionarilor minieri, inca se asteapta unda verde… tot a Uniunii Europene : ”Referitor la facilitatile pensionarilor minieri va comunicam ca acestea au fost suportate de C.N.H. SA Petrosani din subventii acordate in baza Regulamentului CE 1407/2007. Acest regulament a expirat la 31.12.2010 si a fost inlocuit cu Decizia CE 787/2010, privind accesarea ajutorului de stat pentru inchiderea minelor neviabile.  Facilitatile pensionarilor minieri sunt cuprinse in documentatia de accesare a ajutorului de stat depusa la Bruxelles”.

Anamaria NEDELCOFF