Deputatul Monica Iacob Ridzi i-a solicitat ministrului delegat al Energiei, Constantin Nitã sã clarifice situatia Complexului Energetic Hunedoara, în contextul în care existã ipoteza intrãrii în insolventã a lui, desi abia a fost înfiintat.
“Continuitatea industriei miniere si dezvoltarea industriei energetice reprezintã pentru cetãtenii din colegiul pe care-l reprezint (Colegiul nr. 5 Petrosani, Petrila, Aninoasa), dar si pentru întreaga Vale a Jiului precum si pentru o parte însemnatã a locuitorilor din aceastã zonã, nu doar un subiect de dezbatere, ci însãsi conditia esentialã a unei perspective economice si sociale a regiunii.
În urmã cu câtiva ani, ca urmare a ratiunilor firesti de restructurare si eficientizare a activitãtii miniere din Valea Jiului, a fost lansatã solutia constituirii Complexului Energetic Hunedoara, prin fuziunea termocentralelor de la Mintia si Paroseni, dar si prin absorbtia în cadrul complexului a entitãtilor viabile din cadrul fostei Companii Nationale a Huilei. Din pãcate, în ciuda calendarului întocmit de Ministerul Economiei pentru acest proces, nici pânã la aceastã orã, exploatãrile de huilã din Valea Jiului, considerate viabile si care s-au desprins din CNH, nu au fost cuprinse în structura Complexului Energetic Hunedoara.
În conditiile în care minele din structura Societãtii Nationale a Huilei, vãduvite în ultimii 20 de ani de investitiile necesare si fãrã posibilitatea de a mai accesa subventii, de a angaja personal tânãr sau de a vinde tona de cãrbune la un pret corect, nu vor fi urgent înglobate în structura CEH, acestea vor ajunge, în foarte scurt timp, în stare de faliment. O astfel de tristã perspectivã este în mãsurã sã genereze îngrijorarea comunitãtilor locale din colegiul meu si din întreaga Vale a Jiului, care depind de continuitatea industriei miniere si care si-au pus atât de multe sperante în solutia dezvoltãrii sectorului termoenergetic.
Îngrijorarea oamenilor este cu atât mai mare cu cât, în ultimele zile, a fost lansatã, în dezbatere, ipoteza intrãrii în insolventã chiar si a nou înfiintatului Complex Energetic Hunedoara”, aratã Monica Iacob Ridzi.
Deputatul de Valea Jiului, Monica Iacob Ridzi este de pãrere cã posibilitatea de a intra în insolventã a Complexului Energetic Hunedoara este în mãsurã sã genereze o adevãratã catastrofã, în plan economic si social, pentru comunitãtile locale din Valea Jiului si, în bunã parte, din judetul Hunedoara.
“În acest sens, avem în Valea Jiului, exemplul tristului deznodãmânt al închiderii minei Aninoasa, care a condus nu doar la marginalizarea socialã a mii de oameni, ci la blocarea întregii activitãti a administratiei locale. Declararea insolventei la Complexul Energetic Hunedoara si abandonarea proiectului energetic menit sã dea o sansã si industriei miniere din Valea Jiului, riscã sã aducã întreaga regiune în situatia dramaticã în care se regãseste astãzi orasul Aninoasa”, mai spune Ridzi.
În acest context, Monica Iacob Ridzi îi solicitã ministrului Constantin Nitã sã clarifice incertitudinile si temerile locuitorilor Vãii Jiului legate de acest subiect, respectiv, care sunt intentiile actualului Guvern în ceea ce priveste perspectiva Complexului Energetic Hunedoara ?; care sunt mãsurile pe care Guvernul le are în vedere pentru a asigura continuitatea activitãtii miniere din Valea Jiului; în ce mãsurã a fost analizatã oportunitatea declarãrii huilei drept resursã energeticã strategicã de interes national, asa cum s-a propus, dupã adoptarea “Strategiei Energetice nationale 2013-2020”, în cadrul CSAT?; si nu în ultimul rând care sunt solutiile alternative pe care le aveti pentru a asigura o perspectivã economicã si socialã pentru locuitorii Vãii Jiului, în conditiile restrângerii activitãtii din minerit si energie?