Specialiști în minerit din toată țara, cercetători de la INSEMEX Petroșani și, desigur, profesorii universitari de la Universitatea din Petroșani au dezbătut problema dezvoltării mineritului și nicidecum închiderea acestei activități. Totul vine în contextul european, legat de criza energetică și cea a resurselor minerale.
Specialiștii în minerit, exploatări miniere și cercetători au gândit o strategie de viitor și vor să tragă astfel un semnal de alarmă cu privire la exploatarea resurselor
minerale, cărbuni, ori alte zăcăminte. Simpozionul a fost organizat de Asociația Patronală Minieră din România – PAT RO MIN și Universitatea Petroșani.
„E foarte important că am reușit ca, la aniversarea a 30 de ani de patronat minier în România s-a organizăm acest simpozion la Universitatea din Petroșani, una care pregătește specialiști în domeniul minier. Ideea de a pune problema și a dezbate mineritul responsabil și mineritul viitorului, în această perioadă în care resursele minerale devin din ce în ce mai
importante, este nu numai oportună, dar este și necesară”, a spus prof univ dr ing Sorin Mihai Radu, Rectorul Universității din Petroșani.
Cercetătorii de la
INSEMEX Petroșani au prezentat, în cadrul simpozionului o lucrare legată de „Siguranța și securitatea în muncă, cu legislație și practică în mineritul de cărbune din România”, iar organizatorii s-au axat pe ideea că mineritul trebuie să continue. „În primul rând, vrem să arătăm că există continuitate și că mineritul nu moare, așa cum vor unii. Văd aici o istorie a mineritului, mulți oameni care au construit mineritul, care au deschis perimetre min iere, care au dezvoltat perimetre miniere și care au contribuit la
dezvoltarea comunităților, pentru că fără minerit, multe din teritoriile din Hunedoara nu s-ar fi putut dezvolta. Dar mineritul are viitor și vedem asta acum când e nevoie de
combustibili energetici,
sau de exploatarea mineierurilor, cert este că trebuie să continuăm activitatea”, a menționat
Daniel Burlan, președintele PAT RO MIN.
„Mineritul, istoricește, a trecut de foarte multe ori prin astfel de situații. Să nu credeți că minele au fost veșnice. Începând de la romani, s-au închis, s-au redeschis, dar, la fiecare redeschidere s-au câștigat noi tehnologii, noi performanțe și eu sunt un optimist care crede că mineritul va continua, dar pe alte platforme și alte tehnologii, cu poate alte profesii, într-o lume care va aprecia și va avea nevoie de aceste produse”, a spus și Radu Mironovici, fondator PAT RO MIN.
Rectorul Universității din Petroșani, profesorul universitar Sorin Radu a prezentat, la rândul său o lucrare în care a vorbit despre valorificarea resurselor minerale și rolul pe care universitatea pe care o conduce l-a avut până acum în acest domeniu.
Sunt 30 de ani de când s-a înființat Asociația Patronatelor din Minerit, iar simpozionul de acum va targe concluzii ce vor fi prezentate celor ce pot întocmi strategia energetică a România.
Diana Mitrache