Valea Jiului a fost si este catalogata in continuare drept o zona monoindustriala. Unitatile miniere Livezeni, Lupeni, Vulcan, Lonea din cadrul Companiei Nationale a Huilei vor ramane singurele solutii prin care carbunele, bun ca si putere kilocalorica, va continua sa fie exploatat.

Intr-un viitor nu tocmai indepartat subteranul va ajunge o amintire si asta ca urmare a faptului ca din 2018, restul unitatilor miniere sunt prevazute a fi inchise.

Motivul? Cheltuielile de productie suportate, si nu numai ele, sunt mult prea mari fata de veniturile obtinute, astfel incat minele respective au devenit nerentabile.

Este cunoscut faptul ca de-a lungul anilor, mai exact in perioada cand erau subventionate de stat, minele din Valea Jiului devenisera unele “sociale”, care aveau singurul rol de a mentine locurile de munca ale minerilor

pana la iesirea la pensie a personalului.

Situatia s-a schimbat, insa, cel putin in ultimii doi ani, mai exact incepand cu anul 2011, de cand subventia pentru CNH a fost taiata, iar unele conduceri ale unitatilor miniere, dar si minerii, au inteles ca mentinerea locurilor de munca depinde de cat de rentabili stiu sa devina.

Mina Vulcan, un exemplu pentru mineritul din Valea Jiului

Mina Vulcan este un exemplu a ceea ce inseamna un minerit care poate sa fie profitabil intr-o economie de piata. Aici s-a reusit scaderea cheltuielilor la 1000 de lei productie marfa pe primele cinci luni ale lui 2012 la 880,1 lei, in timp ce productivitatea  muncii prevazuta este de 342 de tone/ persoana. Dar, aceste aspecte sunt cel mai bine scoase in evidenta in graficele alaturate.

De mentionat ca pretul la gigacalorie nu numai ca nu a ramas la valoarea de 65 de lei, dar a scazut sub 60 de lei, (desi din afara s-a importat carbune si la un pret ce depasea 80 de lei pe gigacalorie),  iar daca va continua sa scada nimeni si nimic nu va mai putea salva mineritul.

Directorul minei Vulcan, Aurelian Enache sustine ca in viitor se poate creste calitatea carbunelui sortat prin modernizarea statiei de sortare claubare, fapt care va duce si la scaderea costului viitor la gigacalorie.

“Avand in vedere indicatorii tehnico-economici consider ca mina Vulcan indeplineste conditiile necesare pentru continuarea activitatii, fara accesare de subventie, cu conditia ca pretul de livrare pe gigacalorie sa fie de 70 de lei. In aceste conditii putem continua exploata la mina Vulcan prin acoperirea integrala a costurilor de productie pana in anul 2030”, a declarant directorul EM Vulcan, drd. ing. Aurelian Enache.

Marius MITRACHE