Minerii din Valea Jiului vor ca activitatea minierã sã continue si pentru huila din Valea Jiului si cer sã se dea un act normativ în acest sens.
La vizita de lucru a secretarului de stat Doru Visan, de sãptãmâna trecutã, ortacilor de la noi li s-a spus cã se va face o comisie, ce va analiza, din nou, oportunitatea includerii huilei în Legea energiei si este posibil sã se stabileascã si ce unitãti miniere rãmân.
„Dorim, în continuare, ca 4 unitãti miniere sã poatã continua si dupã 2018, cu douã grupuri energetice la Mintia si unul la Paroseni. Am vorbit si cu domnul Iancu (n.r Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor). Se va face un grup de lucru pentru modificarea Legii energiei, unde sper ca, în urmãtoarea perioadã, sã fie prinsã si huila de Valea Jiului”, a spus Ion Ciubotaru, vicepresedintele Sindicatului Muntele.Minerii ar vrea ca mineritul de huilã sã continue pânã dupã 2020, însã, asta se va putea face doar cu acordul de la Bruxelles.
„Am discutat cu domnul Popescu, presedintele Conferedatiei Meridian, care ne-a spus cã ne sprijinã ca sã mergem al Bruxelles, sã cerem o amânare a termenului, sau sã rezolvãm ca termenul sã nu fie 2018, ci un altul”, a mai adãugat Ciubotaru. În acest moment, minerii au aflat doar suma de 200 de milioane de lei, de care ar beneficia minele Lonea si Lupeni pentru a intra pe programul de închidere. Conform secretarului de stat Doru Visan, pe lângã subventia care se acordã minelor pe închidere, Guvernul are în vedere si un ajutor de tip SIEG pe energie, însã, toate acestea nu rezolvã problemele minerilor. În 7 februarie se judecã intrarea în insolventã a CEH, lucru ce este asteptat cu sufletul la gurã de toti minerii si energeticienii.
Diana Mitrache