L egea care elimină discrepanțele între pensiile minerilor, ale energeticienilor și altor categorii sociale dezavantajate este acum analizată și urmează să fie votată. Actul normativ le aduce o reparație morală, în primul rând, celor ce au fost nedreptățiți până acum. Inițiatori sunt deputații din Hunedoara, iar noi am stat de vorbă cu Ilie Toma, fost șef al Casei de Pensii Hubnedoara, cel care a și mers în teren să discute la casele de pensii.
Parlamentarii PSD, PNL și UDMR din Comisia pentru muncă, familie și protecție socială din Senatul României, au votat pentru susținerea și Proiectului de lege care repară inechitățile și nedreptățile
propagate în rândul anumitor categorii socio-profesionale. Aceste inechități s-au strecurat de-a lungul timpului, dar acum se poate face dreptate.
„Acel proiect de lege pe
care l-am întocmit în luna iunie și l-am depus la Senatul României pentru că acesta este mersul lui normal, iar apoi va reveni la Camera Deputaților – forul decizional, nu este un proiect scris pe genunchi. Este un proiect elaborat împreună cu casele de pensii. Am încercat să găsim absolut toate inechitățile care s-au strecurat de-a lungul timpului în ceea ce însemna siderurgie, energetică, minerit de suprafață și producția de enrgie hidro, că și acolo era problemă”, a spus Ilie Toma, deputat PSD.
Ilie Toma, Natalia Intotero și Viorel Sălan au făcut acest proiect de lege, au mers la fiecare casă de pensii și au căutat problemnele, iar acum legea a fost și votată în comisia de specialitate.
„Am discutat și cu liderii sindicali de la absolut tot ce înseamnă siderurgie, Călan, Hunedoara, Mintia, că nu puteau să iasă la pensie, că nu aveau toate stagiile de cotizare asimilate. Și noi asta am făcut. În practică, ce s-a întâmplat? Există anumite unități
productive care, în momentul schimbării legii, în 2001, că înainte se vorbea despre grupa I și a II-a, iar pe noua lege de Grupă specială. Ei nu au putut fi asimilați, pentru că s-a
justificat că unitățile nu mai erau în funcțiune, iar așa nu se mai puteau face măsurătorile în ceea ce însemna toxicitate, variații de temperaturi, gălăgie și exact acest lucru încercăm noi să facem. Reparăm cât mai multe din inechități”, mai spune Ilie Toma.
Proiectul de lege a fost trimis la Senat, iar Legea 562/2022 – defapt, propunerea legislativă pentru completarea și modificarea Legii nr.263/2010, se va întoarce apoi la Camera Deputaților, pentru votul final.
Diana Mitrache