S-au mai oprit ploile si la minã se vede cel mai bine, pentru cã lipsa de personal se simte în aceste zile extrem de acut. Si asa sunt putini mineri care lucreazã efectiv, unii sunt în concediile de odihnã, iar ceilalti la munca brutã, pe câmp.
Este deja de notorietate faptul cã ortacii, în perioadele de varã, când este de coasã si de strâns recoltele, sunt în foi de boalã si asta se întâmplã si acum, lucru ce îngreuneazã extrem de mult lucrul în subteran. O spun si sindicatele, care recunosc cã asta nu mai este o noutate, dar „Având în vedere perioada în care ne aflãm, aceste probleme sunt acum mai apãsãtoare, pentru cã, dupã cum stim, efectivul s-a diminuat si, în mod clar, în momentul de fatã, pe partea de minerit, se desfãsoarã destul de greu, stiut fiind cã fiecare om este foarte important/ Efectivele sunt putine si activitatea se desfãsoarã greu”, a spus Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
La fiecare unitate minierã sunt probleme cu personalul si nu existã minã la care ortacii sã nu fie în foi de boalã. Sunt statistici care se repetã an de an, iar conducerile unitãtilor miniere nu au luat niciodatã mãsuri care sã îi si determine sã renunte la astfel de practici, pe minerii care au si gospodãrii.
„Din discutiile cu directorii sucursalelor, activitatea este îngreunatã, dar se desfãsoarã cu efective mai mic decât ar fi fost normal”, a mai adãugat sindicalistul Darius Câmpean. Productivitatea este si ea afectatã, însã, nu se poate face nimic, spun cei care lucreazã în sistemul extractiv. Ani de zile, minerii din Valea Jiului au fost în atentia opiniei publice cu foile de boalã, care însumau zeci de ani de nemuncã, pe fiecare sucursalã minierã în parte. Pe de altã parte, minerii sunt la vârste înaintate si au probleme de sãnãtate, iar aceste foi de boalã se pot justifica relativ usor, date fiind problemele de care suferã fiecare dintre cei ce trudesc în subteran.
Diana Mitrache