Minerii riscã sã nu ia avansurile

La finele lunii martie ar putea fi adevãrate miscãri de stradã, pentru cã minerii riscã sã nu îsi încaseze avansurile.  O spun sindicalistii de la Complexul Energetic Hunedoara, care cred cã fiecare zi ce trece este în dezavantajul lor, dat fiind faptul cã ministerul de resort nu a aprobat acea sumã de bani care le intrã în conturi pentru reglarea în sistemul energetic national. În fapt, contractul respectiv expirã la mijlocul lunii martie si fãrã acesti bani nu vor fi fonduri pentru plata avansurilor.
„Serviciile de sistem, respectiv bonificatia, care este acordatã de Transelectrica spre CEH, expirã la jumãtatea lunii martie si, dacã acest lucru se tãrãgãneazã, iar din aprilie noi nu vom mai beneficia de aceste bonificatii, riscãm ca plata avansului în martie sã pusã în pericol si astfel oamenii sã fie în situatia în care sã nu îsi poatã încasa drepturile prevãzute în contract. Ar putea genera convulsii sociale de care nu ne facem noi vinovati si nu cred cã este normal ca, în România anului 2018, oamenii sã munceascã si sã nu fie rãsplãtiti pentru munca lor”, a spus Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele din cadrul CEH, care trage de pe acum un semnal de alarmã.
CEH vinde energie în sistemul energetic national si, în ultimele zile, piata zilei urmãtoare a mers relativ bine. Sindicalistii sustin cã, la un MWatt produs cu aproximativ 380 de lei, pretul mediu, în 2018, a fost de aproximativ 160 de lei pe MWatt. Sumele din reglarea în sistemul energetic national sunt, însã, vitale.

„Aceste servicii de sistem sunt, la aceastã datã, la 6,5 milioane de lei pe lunã si se acordã de cãtre Transelectrica, pentru siguranta sistemului energetic, CEH intervenind ori de câte ori i se cere de cãtre Dispecerul Energetic National, atunci  când sistemul are nevoie de aceastã interventie de capacitate”, a mai precizat Darius Câmpean.
Demersurile ar trebui sã fie fãcute de Ministerul Energiei, iar fiecare zi care trece, pune salariile minerilor si energeticienilor în pericol, iar asta ar putea sã genereze miscãri sindicale.
Diana Mitrache

6 comentarii la „Minerii riscã sã nu ia avansurile

 • 6 martie 2018 la 19:21
  Permalink

  Ministerul Energiei (Guvernul PSD – ALDE) acum prin Transelectrica iar nu vor sa acorde drepturile cuvenite Complexului Energetic Hunedoara dupa ce nu vor sa se tina de promisiunile facute anul trecut pentru a face investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan pentru a deveni rentabila huila din valea jiului .

 • 6 martie 2018 la 20:36
  Permalink

  Pentru cel care se autointituleaza ,,Minerii Vaii Jiului”:iti dau o adresa-Bucuresti,Piata Victoriei nr.1.Acolo este sediul Guvernului,du-te si rezolva chestia cu ,,promisiunile”!Te tot vaicaresti pe aici,cine crezi ca te baga in seama?Arata ca esti miner ,barbat adevarat,ca ai sange in instalatie,mergi la Guvern(PSD-ALDE) si vezi ce se intampla cu ,,investitiile”!

 • 6 martie 2018 la 21:33
  Permalink

  Lasa bha Hamburger ca are Stancu si Chiuzan bani sa va dea ca doar au conturili groase. Este cascaval la greu.

 • 6 martie 2018 la 21:57
  Permalink

  La munc?

 • 6 martie 2018 la 21:58
  Permalink

  La munca

 • 6 martie 2018 la 22:18
  Permalink

  Aceste servicii se acorda de Transelectrica nu pentru siguranta SEN ca nu ai cum sa asiguri grupuri in rezerva cu stoc de carbune ZERO in depozite, ci pentru a compensa ineficienta CEH. Transelectrica stie acest lucru si din acest punct de vedere ar putea avea o problema.
  Banii aferenti acestor servicii se regasesc in facturile de energie electrica a tuturor consumatorilor.
  CEH poate primi aceste servicii doar prin mecanisme concurentiale, in piata libera.

Comentariile sunt închise.