Victimele accidentului colectiv de muncã de la EM Uricani au cãile respiratorii afectate si din acest motiv starea lor este gravã. Din fericire sunt si vesti bune, iar medicii spun cã ortacii sunt stabili, însã toti sunt intubati.
Doi rãniti se aflã la Spitalul de Arsi din capitalã si li s-au toaletat rãnile. Unul dintre acestia are arsuri pe 40% din suprafata corpului, iar cel de-al doilea, pe 10%, ambii având cãile aeriene afectate. Cel de-al treilea rãnit, internat la Spitalul ”Bagdasar-Arseni”, este si el intubat, iar ieri era programat de medicii specialisti pentru a i se face o bronhoscopie. La EM Uricani, dupã producerea evenimentului, a fost opritã activitatea iar singurii care mai coboarã în subteran sunt salvatorii minieri si echipele de anchetã. Salvatorii intervin la evacuarea apelor de la orizontul 300, 400 si 500 încât sã nu se inunde locurile de muncã.
O explozie de metan produsã în subteranul EM Uricani a rãnit trei mineri iar un al patrulea si-a pierdut viata. Ortacii lucrau într-o zonã consideratã sigurã iar echipele de cercetare trebuie sã descopere cauzele care au dus la tragedie. Minerii fãceau lucrãri de îndiguire pentru închiderea minei, iar principala ipotezã este cã deflagratia s-a produs din cauza unei aprinderi de metan.
Ministrul Energiei, Toma Petcu a declarat cã nu se stie de unde a apãrut acumularea de gaze în subteran, dar cã si mai greu de explicat este de unde a apãrut sursa de aprindere, în conditiile în care acolo nu exista curent electric, iar muncitorii aveau echipamente pneumatice, fãrã flacãrã sau scânteie. Accidentul colectiv de muncã a avut loc luni dimineatã, în jurul orei 7, iar echipa de mineri muncea la amenajarea unui plan înclinat, care face legãtura dintre suprafatã si orizontul 500. Minerii au fost surprinsi de ”efectele unui suflu dinamic si termic” la circa 50 de metri de suprafatã.
Maximilian Gânju