Reprezentantii Fondului Monetar International, ai Uniunii Europene si ai Bancii Mondiale au schimbat reguluile in cazul Comapniei Nationale a Huilei de cateva ori, chiar in timpul jocului. Guvernatii fac sluj in fata lor – ignorand ca in cauza sunt 7.700 de salariati si familiile lor – pentru un pumn de bani care vor greva Romania pentru ani multi de acum incolo. Da, spun minerii, dar sa vedem pentru ce! Sindicatele din mineritul Vaii Jiului, respectiv “Muntele” afiliat la Confederatia Meridian, au fost acuzate ca la ultima intalnire cu ministrul economiei, Ion Ariton, au cerut bani pentru mineri in conditiile in care Compania Nationala a Huilei este pe moarte. Adica au pus carunta inaintea boilor. “Am auzit si eu aceste discutii, dar lucrurile nu stau asa. Uitati-va la protocolul semnat in data de 13 ianuarie, cu ministerul. La punctul unu s-a cerut cresterea pretului pe Gcalorie, nu acel pret nereal impus.
Asta ar inseamna chiar si salvarea minelor neviabile si functionarea CNH pana la intrarea in Complexul Energetic. Deci bani ar putea fi si doar din munca oamenilor. Am avut informatii ca s-a importat carbune la 85 de lei la poarta termocentralelor. Ni s-a promis un pret de 75 de lei si asta nu pentru ca asa am visat noi, ci s-au facut simulari. Acest ultim protocol speram sa se respecte, pentru ca noi am informat oamenii cu privire la acordarea in continuare a sporului de periculozitate, in conditiile in care salariile lor au fost inghetate timp de trei ani. Apoi acest spor este stipulat inca din 1990 in Contractul Colectiv de Munca” – a declarat unul dintre liderii “Meridian”, Tiberiu Cozma.
Increderea in reprezentantii FMI, aflati in Romania pentru companiile de stat monitorizate, nu prea exista in randul minerilor. Rezervele unei solutionari urgente sunt sustinute de faptul ca desi exista documente agreate de FMI, care stipuleaza soarta celor 7 mine din Valea Jiului, respectiv sa faca parte dintr-un complex energetic, s-a revenit si s-a spus: da, impreuna dar cele viabile si neviabile sa functioneze cu contabilitati separate. Apoi s-a mai revenit inca o data: nu e bine nici asa, ci minele neviabile sa se constituie intr-un SRL. S-a emis si o ordonanta de urgenta a Guvernului in acest sens, cu termene clare de implementare, dar nu s-au respectat pana acum nici unul. “Noi ne-am fi dorit sa se respecte prima varianta, adica toate minele sa fie la un loc pentru ca ne temem de o problema sociala care ar putea aparea prin aceasta separare pana in 2018. S-ar putea ca oamenii sa ramana pe dinafara, fara sa se poata pensiona sau fara sa li se ofere alternative.
Nici nu vreau sa ma gandesc la ce s-ar putea intampla daca acest ultim protocol incheiat la minister nu se va respecta. Situatia este foarte tensionata si cu adevarat ne temen pentru securitatea zacamantului si a oamenilor care lucreaza cu minimul necesar. Unitatea sindicala este foarte importanta in aceste momente si de aceea ar fi bine ca oamenii sa nu plece urechea la zvonuri care au ca scop dezbinarea. Este foarte important sa fim cu totii uniti acum cind CNH se afla in cel mai critic moment din istoria sa” – a mai precizat Tiberiu Cozma. Incetineala cu care se actioneaza in cazul CNH, adica FMI-ul si Guvernul, este ingrijoratoare, in timp ce 7.700 de salariati stau cu sufletul la gura nestiind care va fi soarta lor si a familiilor lor.
Ileana Firtulescu