Minerii au cerut, ministrul energiei a văzut că e important, iar premierul a spus, la rândul său, că activitatea în minele din Valea Jiului trebuie să continue. Sunt discuții acum și se marșează pe ideea că la Lonea și Lupeni să continue activitatea minieră de extracție. Asta și pentru că energia pe cărbune a salvat sistemul energetic, în ultimele zile.
Sunt discuții cu Comisia Europeană deja, Comitetul Cărbunelui a dat acum câteva luni un aviz pozitiv guvernului României, așa că activitatea în minerit ar putea să continue. Este vorba despre minele Lupeni și Lonea, care nu au putut închide spațiile exploatate și nu se vor încadra în termen, pentru că nu sunt destui mineri care să exploateze zăcământul existent. Așa că activitatea ar putea fi prelungită.
„Graficul pentru lucrările regresive nu a putut fi respectat, din multiple motive. Toate acestea s-au suprapus, săptămâna trecută, cu acea problemă a SEN, una complicată, în care eu spun că energia pe cărbune a salvat Sistemul Energetic Național, pornit o grămadă de capacități, atât pe lignit, cât și pe huilă”, declară Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
De altfel, la Termocentrala Paroșeni, angajații, în ciuda unor probleme tehnice, au făcut eforturi uriașe să pornească instalația și au livrat energie.
„Deși, poate, producția de la Paroșeni, cu 120 de MWh pare una mai mică, în astfel de situații și 5 MWh, pe care poți să îi produci, în interiorul granițelor, contează”, mai spune Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Sindicaliștii spun că, în aceste zile au loc o serie de negocieri cu interfața Comisei Europene pe probleme legate de Complexul Energetic Valea Jiului. Premierul Marcel Ciolacu a insistat că este momentul oportun pentru reluarea discuțiilor cu Comisia Europeană, pentru a asigura măsurile necesare, în acord cu necesitățile actuale.
Toate acestea ar putea să ducă la prelungirea activității de producție a energiei electrice pe cărbune, până când nu sunt gata alte sisteme alternative.
Diana Mitrache
foto ilustrativa