Sute de mineri de la toate unitãtile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara semneazã în aceste zile pe liste pentru a intra în grevã generalã, nemultumiti de felul în care a ajuns sã fie tratatã industria extractivã. Sunt gata de greva care ar putea fi declasnatã chiar de vineri, pentru cã nimeni nu îi mai ia în seamã si nici nu mai au contract colectiv de muncã
„Minerii sunt de acord cu greva generalã si, ca sã dau un termen, pot afirma cã, dacã luni si marti adunãm semnãturile necesare pentru declansarea grevei generale, adicã jumãtate plus unu, din numãrul membrilor de sindicat, eu preconizez cã miercuri va fi declansatã greva de avertisment si poate de vineri suntem în grevã generalã”, a spus Vasile Pãduraru, lider la sindicatul Muntele, din cadrul Minei Lonea.
Minerii spun cã administratia CEH a refuzat orice dialog si a întrerupt de zile bune orice negociere cu sindicatele, care încã nu au reusit sã semneze contractul de muncã al ortacilor de la minele viabile de huilã. „Administratia a refuzat sã vinã si la concilierile ITM de la Deva si refuzã orice dialog. Nu mai ne rãspunde nimeni la telefoane, iar administratia a luat pur si simplu mâna de pe noi”, a mai sustinut Vasile Pãduraru. Ortacii se simt ai nimãnui si vor astfel sã atragã atentia asupra problemelor grave cu care se confruntã în acest moment. Nu mai au utilaje, scule, nu beneficiazã de protectie, pentru cã nu au contract colectiv de muncã si greva, cred ei, ar fi singura solutie sã îi responsabilizeze.
„De câte ori am fost la Bucuresti am cerut un program clar pentru CEH, dar asa nu mai putem rezista. Nu mai putem lucra în abataje. Nu mai putem fãrã Contract Colectiv de Muncã, fãr drepturi, fãrã materiale. Cred cã suntem singura companie de stat care functionãm fãrã contract colectiv de muncã si membrii nostri de sindicat ne solicitã sã demarãm cât mai repede greva generalã”, a conchis Pãduraru.
Complexul Energetic Hunedoara, în opinia ministrul Energiei Victor Grigorescu, va fi restructurat si acesta a scris pe o retea de socializare cã „va duce la salvarea a douã grupuri energetice, circa 400 de MW, si a douã mine aferente. Aceste societãti vor asigura acea cantitate de energie de care sistemul energetic are absolutã nevoie, de care sistemul energetic nu se poate lipsi. Efortul CEH va trebui sã fie recunoscut în tarife, va trebui sã fie compensat ca atare pentru cã este un serviciu public, legat de continuitatea în aprovizionarea cu energie. Lucrãm deja cu Comisia Europeanã pentru a parcurge toate procedurile necesare si pentru a structura corect acest mecanism”, a scris ministrul Grigorescu.
Diana Mitrache