Minerii din Valea Jiului sunt interesati sã îsi schimbe profesia. Proiectul Academiei pentru Surse Regenerabile si Distributie a Energiei Electrice în Valea Jiului, promovat de RWEA, împreunã cu companiile din cadrul sãu cum ar fi Monsson – RESS si CEZ Romania, si de Ministerul Energiei si Universitatea din Petrosani, a stârnit intreresul oamenilor din Valea Jiului.
50 de mineri s-au prezentat la interviurile organizate.
“Au fost deja interviuri organizate de Monsson în Valea Jiului. Au venit circa 50 de persoane, dintre care cel putin 30 ar fi eligibili pentru a activa în sectorul eolienelor”, a declarat Mihai Bãlan, policy officer RWEA, potrivit e-nergia.ro.
Academia îsi propune accesarea fondurilor disponibile prin Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranzitie, având în vedere cã pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este tintitã reconversia a aproximativ 5.000 de specialisti în energie eolianã si 3.000 în distributia de energie electricã pe an, pentru un total de pânã la 8.000 de oameni. Abilitãtile tehnice si profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt usor transferabile cãtre sectoarele energiei regenerabile si al distributiei de energie, iar certificãrile obtinute în urma cursurilor de formare si reconversie le vor permite acestora sã lucreze în instalarea, operarea si mentenanta proiectelor regenerabile si a retelelor electrice din toata lumea, cu beneficii salariale atractive. Centrul RESS – Renewable Energy School of Skills din Constanta, care va fi multiplicat si în Valea Jiului, a pregãtit pânã acum circa 4.500 de oameni, la standarde internationale (este membru GWO – Global Wind Organisation), cifrã care îi include si pe cei pe care standardele îi obligã sã revinã la training în fiecare an pentru unele specializãri. Acestia asigurã acum nu doar mentanta celor 3.000 MW instalati în eolian în România, ci si în afara ei, dezvoltând si un nou concept si termen, de navigatori-eolieni.
Cosmin BACIU