Sute de mineri de la Lonea, carora li s-au alaturat cei de la Lupeni, au umplut curtea Companiei Nationale a Huilei Petrosani si au cerut demisia directorului general al CNH, dar si sa vina ministrul sa discute cu ei. Ortacii de la Mina Lonea, de la schimbul I si schimbul II, au refuzat sa intre in subteran, dupa ce au aflat ca salariile lor, si asa mici, nu vor creste cu nici un leu.
Oamenii au plecat pe jos de la mina Lonea pana la Petrosani, ca sa protesteze in curtea Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Au parcurs circa 8 kilometri imbracati in salopete, pe un ger cumplit, insa spun ca nu isi cer decat drepturile. Celor de al Lonea li sau alaturat minerii de la Lupeni si peste 100 de oameni au venit in curtea CNH. Supararea minerilor din Valea Jiului vine din faptul ca nu s-a aplicat majorarea sporului de periculozitate, asa cum s-a convenit, de fapt, cu Ministerul Economiei inca din luna ianuarie, cand s-a semnat un protocol in acest sens, intre sindicate si patronat, reprezentat in acest caz de ministrul Economiei, Ion Ariton. „Solicitam rezolvarea revendicarilor noastre cuprinse in protocolul din data de 17 ianuarie la Ministerul Economiei si care se refera, practic, la aplicarea legii.
In luna ianuareie a crescut salariul minim la 700 de lei. Noi cerem reasezarea grilelor de salarizare, tinand cont de cresterea salariului minim pe economie, si cresterea sporului de pericol la nivelul salariului minim pe economie. Nu cerem altceva decat respectarea legii”, a declarat liderul minerilor de la Lonea, Tiberiu Cozma. Acesta a amintit ca exista o hotarare de Guvern de pe vremea Guvernului Petre Roman, care prevede ca sporul de pericol in minerit este echivalent cu salariul minim pe economie. Tiberiu Cozma a mentionat ca, in baza protocolului semnat cu Ministerul Economiei, cresterea acestui spor trebuia aplicata cu data de 1 februarie, dar acest lucru nu s-a intamplat. Minerii care s-au adunat in curtea CNH au cerut si demisia directorului general, Constantin Jujan, care s-a aflat in mijlocul lor pentru a le explica situatia prin care trece CNH. Oamenii sustin ca ei primesc doar maruntis si nu au cu ce lucra, in timp ce sefii minerilor se aduc acasa lunar cu zeci de milioane de lei vechi. Unul dintre protestatari i-a aratat lui Jujan casca de protectie mucegaita, pe care este nevoit sa o poarte pentru ca alt echipament nu are. „Dupa o luna de lucru, ma duc acasa cu 16 milioane (n.r. 1600 de lei), dupa 18 ani de munca. Sa traiasca si dansul cu banii astia, sa vedem daca poate. si noi avem familii si rate la banci”, a precizat un alt ortac de la Lonea. Directorul CNH spune ca este dispus oricand sa isi dea demisia, daca oamenii cred ca asta va rezolva situatia mineritului din Valea Jiului.
Valuri de proteste
Minerii au rabufnit inca de marti seara, cand angajatii din schimbul III de la Exploatarea Miniera Vulcan au intrat cu intarziere in sut si au cerut explicatii conducerii minei.
O situatie similara a avut loc si la Mina Lupeni, dar si la Paroseni. In cele din urma, conflictul spontan s-a stins, dar in ieri dimineata a fost reluat. La Paroseni, aproximativ 40 de mineri care au lucrat in schimbul IV au refuza sa iasa aproape 3 ore din sut, in timp ce la Lonea schimbul I a refuzat sa intre la locurile de munca, iar ulterior si schimbul II. Conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani stie ca oamenii sunt nemultumiti si ii intelege, dar situatia financiara este extrem de dificila. „Sunt probleme legate de neaplicarea majorarii sporului de periculozitate, care se raporteaza la salariul minim pe economie, care a crescut de la 600 de lei la 700 de lei. CNH nu este, insa, in masura sa aplice aceasta majorare, pentru ca depindem de venituri, in conditiile in care subventia nu a fost inca acordata”, a declarat Oana Stoicuta, purtator de cuvant al CNH Petrosani.
Dupa mai multe ore de protest, minerii au parasit curtea Companiei. Ca urmare a discutiilor purtate de conducerea CNH Petrosani, Sindicatul Muntele si Ministerul Economiei si Comertului s-a convenit asupra solutionarii problemelor ridicate de oameni, in conformitate cu prevederile legale. Activitatea s-a reluat in conditii normale la toate unitatile miniere, incepand cu schimbul III.
O situatie critica
CNH a intrat in cea de a 14-a luna de cand se descurca fara nici un leu ajutor de stat. Din cele 7 mine existente in valea Jiului, trei au fost cuprinse intr-un program de inchidere, din cauza nerentabilitatii lor, iar pentru ele sumele necesare trebuiau sa vina de la bugetul de stat. In consecinta, cele 4 subunitati care pot sa-si continue activitatea si care ar urma sa fie inglobate in viitorul compelx energetic trebuie sa sustina si minele ce vor fi inchise etapizat si care produc mari pierderi. De exemplu, la Mina Petrila se lucreaza in continuare la doar o treime din capacitate, unitatea fiind grav afectata de exploziile din noiembrie 2008 in care au murit 13 mineri si salvatori. si mina Uricani se resimte dupa explozia din februarie 2011, in care si-au pierdut viata 5 oameni.
Carmen Cosman