Este nevoie de mineri la minele active si, dupã ce au apelat la cei deja calificati de la Societatea Nationalã de Închideri de Mine, cei de la minele viabile au cosntatat cã nu prea mai vor minerii sã se transefere.
Era cea mai eficientã metodã de a recurge la personalul deja calificat si specializat în subteran, însã, acum sindicatele din minerit spun cã vor cãuta în alte surse. „O serie de angajati de la SNIM, care îsi exprimaserã dorinta, prin cereri, sã se angajeze în cadrul CEH, chiar cu cererile aprobate, au renuntat sã facã acest pas. În acest caz, solutia va fi sã preluãm, de pe listele de asteptare de la EM Livezeni si Vulcan si, dacã nici atunci lucrurile nu se vor aseza pe un fãgas normal, se vor organiza noi concursuri”, a precizat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Din totalul celor 4.200 de angajati, în subteran lucreazã aproximativ 2.200. Fiecare unitate minierã are lipsã de personal. Lipsesc minerii si mai ales electricienii, lãcãtusii, ori specialistii, care sã vinã sã munceascã si sã stie ce au de fãcut în subteran.
Ultimele angajãri au fost fãcute în vara anului trecut, iar acum urmeazã sã se angajeze mineri si la mina Vulcan si la Livezeni La sfârsitul anului trecut, 496 de mineri au plecat din sistem, de la minele viabile, iar majoritatea aveau vârsta de pensionare, adicã 45 de ani. Angajãrile ar ajuta mult în subteran, unde au rãmas descoperite multe posturi.
Diana Mitrache