Minerii au boli profesionale si muncesc pe brânci. Aceasta este concluzia celor care se ocupã de sãnãtatea ortacilorsi care spun acum cã media de vârstã este aproape de cea de pensionare, în timp ce productia de cãrbune este tot mai mare.
Ortacii din minele Vãii Jiului, fie ei de la exploatãrile considerate viabile, fie de la cele care se închid pânã în 2018, sunt bolnavi, bãtrâni si scot cu pretul sãnãtii huila din strãfundul pãmântului. Asta o recunosc acum si medicii de medicina muncii, dar si cei care se îngrijesc de sectorul Sãnãtate si Securitate în Muncã.
Ortacii au bolide oase, de plãmâni, boli considerate profesionale si tot mai multi ajung sã treacã de 40 de ani, fiind foarte aproape de vârsta pensionãrii.
„Bolile profesionale sunt silicoze, hipoacuzii, hernii de disc, boli de plãmâni.
Locul I îl ocupã silicozele, iar 15 mineri au dobândit aceastã boalã profesionalã. Pe locul secund sunt herniile de disc, iar aici vorbim de 12 mineri care acum sunt la Societatea Nationalã Huilei”, a declarat inginerul sef Gabriel Petrescu, seful Serviciului Sãnãtate si Securitate în Muncã dela Societatea Nationalã a Huilei Petrosani.
Nici stresul nu-i ocoleste pe mineri, iar evenimentele din ultima lunã în care mai multi ortaci au ajuns la spital, iar unul s-a sinucis, conduc la ideea cã grija zilei de mâine e o problemã.
„Este si stresul un factor de risc, dar nu stiu sã îl cuantific acum. Da, sunt si oameni care s-au sinucis, dar au fost probleme familiale”, a mai adãugat Petrescu.
Pe de altã parte, inspectorii ITM se pregãtesc sã sãrbãtoreascã Ziua Mondialã a Sãnãtãtii si Securitãtii în Muncã, iar anul acesta totul se desfãsoarã sub egida bolilor profesionale.
Specialistii vorbesc despre mineri obositi, mãcinati de griji, cu multe lipsuri si salarii nu prea mari, care dau acum o productie mai mare decât anul trecut, desi câteva sute de oameni s-au disponibilizat si urmeazã sã plece si altii.
Fiecare a preluat, în subteran, munca unuia plecat, dacã nu a doi sau mai multi, iar stresul îsi spune mereu cuvântul. „Fatã de 2012, când aveam 61 de boli profesionale cu 41 de lucrãtori, dar acum avem tot atâtea boli profesionale, dar 42 de lucrãtori, dupã ce un miner a fost diagnosticat cu o nouã boalã profesionalã la mina Lonea.
Putem vorbi de mineri tot mai bãtrâni si, odatã cu vârsta si de mineri tot mai bolnavi”, a mai adãugat Petrescu.
Minele din Valea Jiului s-au împãrtit în mine care se vor închide în câtiva ani, desi au resurse de huilã si mine care vor rãmâne sã functioneze. Angajãri în sistem nu au fost posibile pânã acum, iar ortacii trag cu pretul vietii sã scoatã aurul negru din pãmânt, pentru un pumn de mãruntis.
Asta pentru cã, în lunile bun, un miner de la front merge acasã cu vreo 2.500 de lei.
Diana Mitrache