De peste un an, guvernantii nu misca un deget pentru a debloca situatia la Compania Nationala a Huilei. Nici astazi, de la Guvern, nu se spera la actiune, pentru ca solutii si protocoale s-au semnat in urma multor negocieri, dar degeaba.
Termocentralelor li se permite importul de carbune la pret corect, dar CNH-ului nu i se permite vanzarea la pret real, desi ambele structuri
economice apartin aceluiasi stat. Adica, pentru unii muma, pentru altii ciuma! Ca urmare, CNH isi va inchide portile in mai putin de doua luni, iar convulsiile sociale se preconizeaza a fi mult mai violente decat cele din 1999.
Timp de un an de zile Compania Nationala a Huilei si sindicatele din minerit au oferit variante de solutii Ministerului Economiei pentru ca extractia huilei din Valea Jiului sa continue in conditii de siguranta a zacamantului si a angajatilor. Au avut loc zeci de intalniri in care s-au semnat acorduri,
protocoale, s-a promis, s-a constatat, s-a restructurat, s-a disponibilizat, s-a reorganizat, s-a economisit, s-a livrat carbune, s-a penalizat personalul etc., iar Guvernul nu a facut NIMIC din ceea ce a promis. A gasit doar „o carpeala” la plata disponibilizatilor, desi banii erau prevazuti la momentul aplicarii restructurarii CNH. Atat!
„Nu mai inteleg ce se intampla”
Astazi, marti 17 ianuarie, la Ministerul de resort se vor intalni responsabilii de la Mintia, Paroseni, Hidroelectrica, CNH si ANRE. Compania Nationala a Huilei a cerut ministerului ceea ce pare firesc: pretul Gcal sa nu mai fie impus la un nivel atit de mic si de nerealist, 65 lei, in timp ce termocentralele importa carbune la 85 de lei. Sindicatele din Valea Jiului urmeaza, dupa acesta intalnire a conducerilor, din nou, sa stea la masa cu ministrul, care a fost in concediu in timp ce CNH moare.
„Este de neinteles modul de actiune al guvernantilor. Si noi si termocentralele suntem firme de stat. Termocentralelor li se permite sa achizitioneze carbune din import cu pret de 85 de lei la poarta termocentralei, dar Companiei nu i se permite sa vanda acelorasi termocentrale cu 80 lei. Conducerea CNH a inanintat cu mult timp in urma fundamentarea acestui pret pe Gcal, care sa acopere pretul de cost, dar pana acum nu ni s-a permis. Personal nu pot sa inteleg ce se intampla” – a declarat Tiberiu Cozma, lider al Sindicatului Muntele si presedinte al Sindicatului Liber E.M. Lonea.
In sedinta Consiliului de Administratie a CNH s-a prezentat un material de analiza in care se arata ca intr-o luna, cel mult doua CNH isi va inchide portile daca guvernantii nu se tin de cuvantul dat de atatea ori si tot de atatea ori nerespectat acoperindu-se mereu cu acel acord dat de Comisia europeana. Conducerea CNH si sindicatele spun ca sunt datori sa incerce iar si iar sa incerce sa deblocheze situatia, pentru ca nu cei din Valea Jiului au creat-o, ci politicile de stat, dar sunt neincrezatori, lipsiti de speranta ca se doreste cu adevarat ca mineritul sa continue in Valea Jiului.
„Acum 13 ani erau oameni in strada pentru o mina…”
” Situatia este fara precedent in lume, nu doar in Romania, sau la CNH. Noi suntem in procedura de declansare a conflictului de munca. Vom protesta conform legii si cu acordul tuturor membrilor de sindicat. Mingea este in terenul Guvernului. Acum 13 ani, in 1999, oamenii erau in strada si nu era vorba de trei mine care se inchid si nici nu plana moartea mineritului. Tensiunea este mult mai mare ca atunci, pentru ca s-au acumulat nemultumirile de etata timp. Oamenii se afla la limita suportabilitatii. De trei ani salariile au inghetat, iar conditiile de munca sunt mult mai grele din cauza lipsei banilor pentru siguranta zacamantului si a salariatilor. Vreau sa trag un mare semnal de alarma. Nu vrem ca acest conflict sa escaladeze. Sa fiu sincer, nici maine (astazi -n.n.) nu vad sa se vina cu vreo solutie de la minister. Nimic din ceea ce s-a negociat, din ce s-a semnat ca acorduri nu s-a respectat de catre Guvern. Nimic!” – a precizat Tiberiu Cozma.
Pe langa faptul ca Guvernul, prin ministerul de resort, nu a miscat un deget in a dezgheta blocajul din mineritul Vaii Jiului, acum in anul 2012 Compania Nationala a Huilei nu are nici un contract de livrare a huilei cu Mintia si Paroseni. Asta insemnand ca minerii nu mai au obiectul muncii, nu au pentru cine scoate carbune. Ca urmare a permisiunii de import carbune data Termocentralelor Mintia si Paroseni, acum acestea fac mofturi la pretul real al huilei si il vor, dar la pret de nimic. Ce se ascunde, atat de important, in spatele acestor decizii incat se sacrifica huila romanesca cu toate implicatiile sociale?? Vom afla.
Ileana Firtulescu