Au fost mineri și pentru ei îndemnul politicienilor, de acum două decenii, de a pleca după plante medicinale și fructe de pădure, a devenit un deziderat, odată cu ieșirea la pensie. S-au informat de pe internet cum se face, au profitat de clima prielnică de la noi și acum vând, tot pe internet, direct din curte, producția de fructe de pădure.
Pe doi dintre acești mineri, ieșiți la pensie de la mina Lonea, i-am găsit pe Taia, o zonă pitorească, prielnică fructelor de pădure. În defileul săpat de apa de pe Taia, cei doi cultivă mure și zmeură. Cel din urmă, ne-a și povestit cum a reușit să devină important antreprenor, cu doar 2.000 de lei, „Am fost în cadrul EM Lonea, până în 2016, când am ieșit la pensie și, din dorința de a avea activitate și de a nu mă lăsa și, fiindcă eram învățat mereu cu munca și activitatea, am încercat să fac și altceva. Și am început cu căpșuni, apoi cu un solar de roșii și, apoi, studiind piața și pe internet, care m-a ajutat foarte multe, am descoperit acest hobby”, a spus Eugen Duma, pensionar miner, cultivator de zmeură.
Totul a pornit din curiozitatea omului de a deveni cultivator și acum spune câte satisfacții are, atunci când cultura sa de zmeură dă rod.
„Când dă în floare, toate albinele de pe o rază de 5 km sunt aici, în plantație. Când intru, e o senzație extraordinară. Apoi, când dă fructul, abundent și e totul roșu, asta e satisfacția mea. E și una materială, dar nu una prioritară pentru mine”, a mai adăugat fostul miner.
Din adâncul minei nu a visat niciodată că va face ca pământul de deasupra să prindă o așa mireasmă, dar totul i-a parvenit în timp.
„Nu trebuie să fi terminat o facultate. Am studiat și am ținut legătura cu un specialist de la pepinierele Fundulea, domnul Achim, care m-a învățat multe și acum e o pasiune. Dacă vrei să faci ceva, reușești. Investiția inițială a fost 1.000 de lei materialul roditor, plus ceea ce înseamnă sistemele de picurare, care au totalizat 2000 de lei. Am achiziționat cam 500 de butași și acum am aproape 10.000 și vreau să mă extind”, mai spune omul.
Zmeura, ne-a zis specialistul de pe Taia, dă rod după 3 ani, iar vânzarea o face tot de pe net. Nici nu iese din casă. „Lumea care a venit și a achiziționat de la mine fructe, mă găsește pe pagina mea de facebook, pe internet, pe olx, doar pe internet. Nici nu mă deplasez din casă. Lumea vine aici și îmi pare rău că nu pot onora toate comenzile de peste tot din județ”, afirmă Eugen Duma.
Omul crește și găini, că ne-a spus că are un soi bun de zmeură, care trebuie fertilizat cu găinaț, terenul acid fiind cel mai potrivit culturii de zmeură. Plantația lui a prins rod de un an de zile și deja oamenii îl cunosc.
Așa că Eugen Duma este unul dintre cei ce a pus în aplicare îndemnul lui Ulm Spineanu, care, în era primelor disponibilizări, îndemna minerii să culeagă fructe de pădure și mușețel.
Diana Mitrache