FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala vin in data de 25 ianuarie in Romania pentru companiile de stat monitorizate. Ca urmare a precipitarii, ies la lumina intentiile guvernantilor agreate de monitorii internationali: vanzarea la licitatie a minelor viabile, societate comerciala cu cele neviabile. Dar nu exista cumparatori! Ce se intampla cu unitatile CNH daca nu sunt vandute, nimeni nu stie. Unii spun ca CNH trebuia sa moara conform cadrului creat, dar s-a ambitionat sa traiasca.
Un fax, sosit ieri dimineata la Compania Nationala a Huilei, a agitat grav siritele in randul salariatilor, dovata ca tensiunea in care se lucreaza in mineritul din Valea Jiului este la cote alarmante. S-a retinut la prima vedere ca minele viabile vor fi scoase la licitatie publica nationala si internationala, iar celelalte – neviabile – inchise, de parca s-ar fi aflat pentru prima data acest lucru. Probabil privatizarea a fost perceputa de fiecare altfel, fiind vorba de rezerva strategica – huila. Problema era ca un privat, daca s-ar fi gasit sa cumpere cineva, ar fi putut organiza exploatrea huilei cum vor muschii lui, cu salariati mult mai putini si organizari in stil propriu, salarii si norme schimbate etc. De la CNH am aflat ca faxul cu pricina a fost trimis de Ministerul Economiei si Comertului in vederea pregatirii intalnirii, din 25 ianuarie 2012, cu reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale pe tema monitorizarii companiilor de stat, printre care se afla si CNH. Expertii cer informatii suplimentare daca Romania, respectiv CNH-ul si-a facut temele.
Printre altele se specifica in respectiva adresa si masurile agreate de parti, stipulate in OUG 119/22 decembrie 2011. Adica, minele neviabile vor fi preluate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si se va crea o societate comerciala care sa gestioneze ajutorul de stat. Celelate patru mine viabile, plus Salvamin si Preparatia Coroesti trebuie sa fie vandute transparent, deci si prin licitatie publica, in primavara acestui an 2012, conform acelorasi solutii agreate. Adica unitatile care ar trebui sa faca parte din Complexul Energetic Hunedoara – a precizat Oana Stoicuta, purtator de cuvant al CNH. Ce Complex Energetic!? Vanzare! Respectiva OUG a venit in ajun de sarbatori, astfel ca minerii nu au avut timpul necesar sa afle care sunt actiunile guvernantilor, concret. Ca urmare, aflarea amanuntelor dintr-o asemenea adresa este de natura a bulversa Valea Jiului pentru ca s-a batut indelung si incurajator apa in piua ca minele viabile vor face parte din Complexul Energetic, iar acum se vand. Asta daca statul sau cine o fi „gaseste unul cu minte putina si bani multi” pentru a achizitiona unitatile miniere cu datorii cu tot. Deci problema CNH ramane in continuare: datoriile. Ca urmare nu are cine sa cumpere mineritul viabil din huila. Ce se va intampla in acest caz, nimeni nu stie.
Timp de un an, ministerul nu a miscat un deget, si mai mult, desi pentru planul de restructurare, inclusiv pachetul social, era prinse sume in bugetul aferent actiunii de scadere a cheltuielilor la CNH. La fel s-a intamplat cu subventia, prevazuta la randul ei pentru anul 2010, dar nu s-a acordat un leu. „Una este cand esti anuntat ca nu vei primi nici un leu, pentru ca stii cum sa te organizezi, stii ca esti singur. Dar cand ti se impune un pret de vanzare mult sub pretul de cost, aceasta diferenta de pret trebuie subventionata, dar lucrul acesta nu s-a intamplat”- au declarat reprezentanti ai CNH. CNH nu moare suficient de repede pe cat s-ar fi vrut Toata situatia de anul trecut pana in prezent parca a fost creata intentionat pentru ca mineritul din Valea Jiului sa moara si astfel s-a nascut o oarecare nemultumire ca nu moare suficient de repede pe cat s-ar fi vrut. In sensul acesta, la CNH s-au creat toate conditiile propice sucombarii – comenteaza specialisti din CNH, care au pus cap la cap toate promisiunile parafate prin documente si nerespectate, in totalitate. Ieri, a fost programata intalnirea ministrului Economiei cu conducerile termocentralelor Mintia si Paroseni, Hidroelectrica si CNH, urmand ca sindicatele sa faca acelasi lucru pana la sfarsitul saptamanii. Doar ca ministrul – odihnit fiind dupa un concediu binemeritat dupa ce NU a rezolvat toate problemele – a convocat urgent si sindicatele la o intalnire pe aceesi tema, tot ieri, la ora 13,00. Daca nu ar fi batut la usa Romaniei FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pentru 25 ianurie, ministrul Economiei, Ion Ariton, nu s-ar fi grabit sa-i vada pe cei fata de care nu si-a tinut nici macar o data cuvantul an 2010. Dar are nevoie de informatii si de a se armoniza cu acestia pentru ca in fata monitorilor international sa vorbeasca toti aceeasi limba.
Ileana Firtulescu