Un manifest postat pe internet a generat un proces unic pânã acum în Valea Jiului. Arhitecti de renume si studenti în domeniu, plus specialisti în minerit si, desigur, creierul actiunii, caricaturistul Ion Barbu au generat un proiect menit sã salveze Mina Petrila, condamnatã la închidere.
Caricaturistul Ion Barbu spune cã va da culturã pe bandã rulantã si acesta e cel mai important lucru pentru Petrila. Petitia, însã, a pornit în spatiul virtual. „Da, a pornit ca o petitie pe net, pe care au semnat-o oameni din 5 continente. Eu mã bucur ca, pentru prima datã, nu am fost lãsat singur, ci am avut alãturi, în demersul meu, institutii de fortã, inclusiv primãria si lucrurile au început bine”, spune Ion Barbu, initiator al proiectului prin care se vrea salvarea minei Petrila.
Timp de o sãptãmânã specialistii vor face o radiografie a Petrilei, vor intra în minã si vor vizita orasul.
„Sper ca sãptãmâna aceasta sã fie clare directiile pe care se va merge Petrila, pentru cã sunt chestiuni birocratice ce trebuie învinse, dar cum România e tara tuturor posibilitãtilor si Petrila e lumea tuturor posibilitãtilor, eu sunt optimist pentru prima datã. Nu suntem sãraci decât cu stomacul, dar nu sãraci cu duhul, ceea ce e un lucru bun si, dacã pui duhul înaintea altora, eu cred cã sansele sunt mari.
Dacã se închide mina, ea poate produce mai bine ca înainte si dacã toatã lumea e acum cantonatã pe a transforma mina într-un muzeu, vin si spun cã Mina Petrila trebuie transformatã într-un sit muzeistic, turistic si ce palmã puteam da în continuare, decât sã producem culturã pe bandã rulantã”, spune Ion Barbu.
La initiativa lui Barbu au rãspuns prezent oameni de valoare, care cred cã ar putea sã facã ceva pentru a salva orasul. „Am adus studenti din Cluj, Universitatea de Arhitecturã si Urbanism Ion Mincu (UAUIM) Bucuresti, de Urbanism, Peisagisticã, Ecologie, arhitecti din Iasi si Timisoara. Vom face o analizã documentatã pe mai multe aspecte, ce privesc relatia dintre minã si celelalte componente ale orasului, iar la final vom avea ca rezultat o viziune radiografiatã a situatiei minei si orasului Petrila.”, sustine Cristina Sucalã, reprezentant ADERF, initiator
Studentii vor sã facã ceva nou, din rãmãsitele unei mine pe care Uniunea Europeanã si contextul economic actual o vor închisã si demolatã. În demersul lor sperã ca aici sã scoatã ceva bun, din ceva vechi, dupã modele europene. „Se stie cã, de foarte multe lucruri sunt de acest gen în lume si functioneazã spre binele comunitãtii,iar noi chiar avem de gând sã prezentãm aceste exemple într-una din zilele urmãtoare. E important sã studiem contextul în care au functionat reconversiile.
La noi e diferit si noi tocmai de asta suntem aici, sã vedem ce are nevoie orasul. De foarte multe ori, un lucru negativ a condus spre ceva bun si nou”, spune Ilinca Pãun Constantinescu, reprezentant UAUIM.
Studentii cred si ei cã pot face ceva, dar nu uitã sã-si exprime pesimismul. „Eu sunt din Iasi, ca simplu student si nu cunosc situatia exactã a ceea ce e mina, orasul,industria extractivã. Sunt la arhitecturã si mã intereseazã foarte mult ce se întâmplã cu orasul si cu mina, dar sunt constient cã nu poate functiona orice propunerea a noastrã, fãrã ca rata economicã a orasului sã fie sustenabilã.
Nu cred cã noi avem prea multã putere cu atât somaj. Poate functiona, dar un oras sãrac nu poate întretine anumite valori arhitecturale”, ne-a spus pãrerea sa Andrei, un student din Iasi.
Gazdã este primarul Ilie Pãducel de la Petrila, Universitatea din Petrosani pune la dispozitie oameni si logisticã, iar conducerea minei Petrila îi sprijinã pe studenti.
Primarul, însã, crede în demersul tinerilor. „Sunt sigur cã vor veni cu idei valoroase pentru a schimba orasul Petrila. Faptul cã se doreste la minã sã se facã un muzeu al mineritului, turism industrial si de interes national si international,e o mare facilitate pentru noi.
Mina Petrila are o istorie încãrcatã si a participat la economia României cu rezultate deosebite, meritã sã nu o demolãm”, a precizat Ilie Pãducel, primarul orasului Petrila, care spune cã se va implica personal asa încât muzeul din Petrila sã nu aibã soarta celui de la Aninoasa pentru care s-au cheltuit degeaba peste 2 milioane de dolari.
Initiativa lansatã on-line de Ion Barbu poartã numele de „atelier de regenerare urbanã post-industrialã” si, timp de o sãptãmânã acesti tineri vor vizita Petrila, la suprafatã si în adâncuri.
Diana Mitrache