Hăţişurile birocratice încă împiedică vinderea activelor considerate monumente istorice de la Mina Petrila.
Consiliul Judeţean Hunedoara îşi asumă cumpărarea lor, în timp ce responsabilii de la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului spun că s-ar scăpa de ele şi de cheltuielile aferente. Doar că birocraţia trenează aplicarea deciziilor.
O vreme nu avea guvernul ministru. Apoi a avut şi nu s-au perfectat actele, iar acum cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara spun că la Societatea de Închideri de Mine este problema. „Fac apel la conducerea SNIM VJ, la cei de la Ministerul Economiei să facă acea AGA, în care nouă să ne răspundă la adresa prin care noi, cei de la CJH cerem să cumpărăm ce a mai rămas din mina Petrila. Nu avem niciun răspuns, nici până la această oră. Noi vrem să luăm Mina Petrila, dar nu depinde de noi”, a spus Costel Avram, administrator public al judeţului Hunedoara.
Cei de la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului spun, pe de altă parte, că şi ei ar vrea să nu mai fie nevoiţi să plătească paza obiectivelor şi chiar să le vândă. „Consiliul de Administraţie se întruneşte vineri la ora 11,00, în data de 26 iunie. Este al doilea CA al SNIM, că am mai avut unul luna trecută. În CA vine toată lumea, dar nu am pe ordinea de zi discuţii despre activele de la mina Petrila. Ştiţi statutul lor, sunt întabulate, dar, dacă îşi exprimă CJH în continuare doleanţa şi vrea să cumpere clădirile, are tot concursul nostru. Asta şi vrem. Este un lucru care, în final, 2021, mă vor încurca. Că eu trebuie să le sigur pază, care este costisitoare şi suntem limitaţi din punct de vedere financiar. E perfect, până la urmă, dacă mă scapă de ele”, a precizat Călin Daniel Sîrb, director SNIM VJ.
Experţii au stabilit, în urma evaluării, că aceste active de la Petrila costă cam 2.160.000 de lei şi cei din Consiliul Judeţean spun că obiectivele istorice ar urma să le preia Muzeul Civilizaţiei Dacice, care să scrie proiecte europene şi să le pună în valoare.
Terenul rămas va fi pus la dispoziţia celor interesaţi, că acolo este apă, curent, gaz. O parte din Preparaţie, ar urma să fie preluată de Asociaţia Planeta Petrila, care are în plan să atragă 5 milioane de euro, iar clădirile administrative pot fi preluate de primărie, care ar urma să îşi aducă acolo toate serviciile la un loc.
Diana Mitrache