Exploatarea Culturalã Petrila este un nou proiect ce va avea loc la mina Petrila si pe care, mai multi specialisti sunt gata sã ni-l prezinte. Oricine poate veni cu proiecte de petrecere a timpului si de umplere a spatiilor de la fosta minã si chiar cu flori de grãdinã, iar asta va renaste pur si simplu acest loc, deja închis. Mihai Danciu este profesor la arhitecturã si vine acum sã dea viatã unor proiecte inedite, la gura minei.
„Evenimentul va fi între 10 si 12 august, aici la mina Petrila. Acum, intervenim efectiv în spatiile din interiorul minei si propunem 8 alternative pentru 8 spatii de la minã. Ele se vor transforma în spatii artistice, în care vom avea instalatii, propuse de artisti la scarã nationalã si chiar internationalã” Suzana Dan a venit cu ideea de a mobila altfel si de a da viatã unor proiecte absolut fantastice, la mina Petrila, iar noi le vom vedea curând si chiar vom putea sã participãm la ele. „Voi reda viatã atelierului mecanic, care era unul dintre punctele esentiale ale minei si sunt acolo rãmase multe masini. Vrem sã refacem cumva atmosfera si sã curãtãm locul, dar sub aparenta de muzeu tehnic, pentru cã vreau ca sã reconstitui un pic o parte din memoria locului. Pentru asta, vreau sã înregistrez niste sunete pe care le scoteau masinile acelea, sã fac interviuri cu oamenii care au muncit acolo si sã readuc spatiul la viatã. Apoi, o altã interventie este la poarta minei, unde vreau sã fac o grãdinã a comunitãtii si, în sensul acesta vreau sã fac un apel cãtre oamenii din oras, care ar dori sã ne doneze o plantã si fiecare va purta numele donatorului”, a spus Suzana Dan, cea care participã cu câteva proiecte inedite la exploatarea prin culturã a minei.
Nu doar sunetele si plantele ne vor încânta, ori biblioteca pe care o gândeste Suzana, pentru cã Mihai propune chiar piese de teatru si, desigur, trupa Auãleu va fi din nou prezentã la Pompadou.
„De la Timisoara va veni Rene Renard cu un proiect ce acolo se numea Micromemolab, aici va fi MicromemoPetrilab, în care va lua probe din minã, cãrbune, praf, noroi, le va combina cu anumite substante, iar apoi vor fi puse în valoare într-un fost birou din clãdirea administrativã, care se va transforma într-un mini-laborator de analizã la scarã miro a ceea ce a fost mineritul. Apoi, Ciprian Chirileanu, din Timisoara, va veni cu o expozitie ce se va intitula Noroc Alb, la mina scoalã. În partea de intrare în mina scoalã, va fi un filtru, în care va expune elemente pozitive albe, un soi de noroc bun, ca un descântec pentru cei care intrã în mina-scoalã ”, a mai completat Mihai Danciu. Ion Barbu vine si el la acest eveniment si, pe strada I.D.Sîrbu va fi inaugurat Centrul Vechi al Petrilei. Asta înseamnã cã acolo vor fi expuse panouri cu imagini din ce a însemnat viata în Colonia Petrila, pânã la demolarea ei si construirea blocurilor, iar proiectele continuã sã aparã.
Toate vor fi vãzute în perioada 10 – 12 august, sub egida energii creative pentru reimaginarea patrimoniului industrial, pe scurt Exploatarea Culturalã Petrila.
Diana Mitrache