Sunt 4 ani de la momentul 30 octombrie în care s-a închis mina Petrila si de când de acolo a fost scos ultimul vagon de huilã, dar nimeni nu stie a cui sunt acum clãdirile.
Consiliul Judetean Hunedoara nu mai poate anul acesta sã ia constructiile, desi a pregãtit banii si stã cu ei în mânã. Degringolada din politica româneascã creazã un haos în sistem si de luni bune se pierd inclusiv bani pentru proiecte ce ar revigora orasul, dacã nu întreaga zonã.
Cei de la Societatea de Închideri de Mine din Valea Jiului spun cã pentru ei este si mai rãu, cã ei au cheltuieli cu acest obiectiv de care trebuiau deja sã se scape si nimeni nu face nimic.
„În momentul de fatã au fost întocmite toate documentele. Ele sunt la minister, asteptãm sã aparã un ministru care sã semneze mandatul AGA pentru a putea sã organizãm licitatia. Din pãcate, însã, cred cã timpul este prea scurt în acest an pentru a desfãsura aceastã licitatie si, în consecintã, demersurile trebuiesc reluate la anul din nou. Ne vom adresa din nou Ministerului Culturii, care sã îsi declina dreptul de preemtiune cãtre Consiliul Judetean Hunedoara si orasului Petrila si, de acolo încolo reluate toate documente. Trebuie reluat tot si, în plus, noi trebuie sã asigurãm paza”, a spus Petre Drãgoescu, director tehnic la SNÎMVJ, societatea care gestioneazã minele închise. Mina Petrila a scos ultimul vagonet de cãrbuni, la 30 octombrie 2015, iar oamenii locului încã privesc cu tristete spre ruinele minei, de unde îsi câstigau o pâine. În perimetrul minei Petrila au fost clasificate, ca monumente istorice, 5 clãdiri, iar în zona lor de protectie, alte 23 de clãdiri trebuie sã rãmânã în amplasament. O parte dintre clãdiri ar urma sã intre în custodia Consiliului Judetean Hunedoara care si-a exprimat disponibilitatea de a le cumpãra si a le amenaja, are si banii, dar nu poate sã le cumpere, cã nu este ministru care sã semneze pentru ele.
Diana Mitrache