A fost o zi tristă pentru Petrila. La 15 ani de la accidentul care a îndoliat Valea Jiului, curtea minei a devenit neîncăpătoare. Au venit mineri, foști mineri sau salvatori, ori cei din conducerea unităților miniere. Nimeni nu a uitat acea zi tragică.
În 15 noiembrie, 13 mineri și salvatori au murit în două explozii consecutive la mina Petrila.
Patru dintre angajații de atunci ai minei și-au pierdut viața încercând să-și salveze colegii. Este vorba despre Nicolae Puian, Daniel Frăţilă, Elekes Attila şi Trandafir Vişan. Celelalte victime ale tragicului accident sunt: Brad Iosif, inginer-şef producţie, ing Holingher Doru, şef Sector I, Stoian Vasile, miner, Sector I, Măţan Adrian, ajutor miner în front, Mateş Dan, sondor, Moş Silviu, miner-şef schimb, Şipoş Cristian, miner, Alecsa Marcel Alin, sondor, Frăţilă Daniel, miner-şef de schimb. CăȘtile lor stau mărturie în muzeu.
Unul dintre supraviețuitori abia a putut spune cât îi este de greu că și-a pierdut atunci fratele.„Eram în aceiași echipă de salvare. Din păcate, el a murit, eu am supraviețuit. E trist, în zilele acelea….”, a spus, sugrumat de emoții și lacrimi, Nicolae Alecsa, fost angajat al minei Petrila.
„Se împlinesc azi 15 ani. 15 noiembrie este ziua în care am intrat în Postul Nașetrii Domnului Isus Hristos și făcând astfel de rugăciuni și organizând astfel de rugăciuni spre cinstea celor adormiți, ne demonstrăm credința în Dumnezeu. Neuitându-i pe cei care s-au jertfit, credem că Raiul este mai bogat”, a spus, în rugăciunea lui, părintele Gabriel Bulf.
Abatajul 431, în 15 noiembrie 2008 a schimbat întreaga viață a unei comunități. Petrila nu a mai avut mină ulterior și exploziile au îndoliat toată Valea Jiului.
„Am venit să depunem un pios omagiu în memoria celor care au căzut la datorie acum 15 ani, să le cinstim memoria și să sperăm că asemenea accidente nu o să mai aibă loc pe viitor”, a spus Artur Găman, președintele Asociației Salvatorilor Minieri și de Suprafață din România.
„E un moment în care le aducem un pios omagiu colegilor noștri care, cred eu, au încheiat o serie de sacrificii pentru mineritul din Valea Jiului. Cred că aceasta a fost cea mai mare catastrofă din perioada contemporană a istoriei mineritului”, a completat seria cuvântărilor, Constantin Jujan, fost director al minei Petrila, după explozia din 2008.
„Eu am lucrat 10 ani la mina Petrila. Din păcate, am fost aici și am prins explozia asta nefericită în care au murit cei 13 colegi, unii dintre cei mai buni prieteni, că am lucrat cu fiecare. Erau unii dintre cei mai experimentați oameni, din păcate”, a conchis Eusebiu Durbacă, directorul general al Complexului Energetic Valea Jiului.
Toți cei prezenți au spus rugăciuni, au aprins candele și au depus coroane de flori în memoria celor care, acum 15 ani, au pierit.
Diana Mitrache