53 de oameni au pierit acum 43 de ani în galeriile minei Livezeni, în cel mai tragic eveniment care a avut loc în Valea Jiului. A fost în 29 noiembrie, un moment pe care nimeni nu vrea să îl dea uitării. Așa că, la mină, deasupra galeriilor în care acești oameni, mulți foarte tineri, au pierit, s-au adunat azi sute de oameni.
Ziua de 29 noiembrie este ca o zi de doliu pentru Valea Jiului, pentru că în 1980, la mina Livezeni, două explozii succesive în subteran au dus la moartea minerilor, dar și a salvatorilor mineri care au intrat după ei, precum şi a militarilor în termen care lucrau în mină, iar alte 77 de persoane au fost grav rănite. O tragedie despre care cei prezenți au vorbit cu emoție.
„Îmi povestește mama, că eu atunci m-am născut, ce se întâmpla în Spitalul de Urgență din Petroșani. Sicrie peste sicrie, peste sicrie. Unii dintre ei aveau 21 de ani. Nu erau din Valea Jiului și am stat de vorbă cu unul dintre șoferii care s-a dus cu un astfel de copil, acasă. Ce momente să fi fost acelea!”, a spus în alocuțiuea de deschidere a evenimentului, jurnalistul Ionuț Drăgotesc.
Minele din Valea Jiului și-au luat mereu tributul. Fiecare exploatare minieră a avut evenimente tragice, soldate cu moartea oamenilor din subteran. Și acum suntem într-o perioadă în care se vorbește despre închiderea minelor. Dar sirena a sunat încă o dată, pentru a fi auzită de cei adunați să împartă suferința, la 43 de ani de la tragedie.
„Cum îmi spunea azi inginerul șef electromecanic, eu azi, am venit acasă. Așa este, dar vreau doar să spun că îmi doresc ca Dumnezeu să îi ierte pe cei care au murit aici, 53 de oameni. Și Dumnezeu să aibă grijă de minerii noștri. Pentru că, așa cum vă spuneam în fiecare dimineață, la raport, să fim o familie. Și eu vă mulțumesc că ați fost o familie, timp de 15 ani, pentru mine. Dumnezeu să îi ierte!”, a spus Eusebiu Durbacă, directorul Complexului Energetic Valea Jiului.
„Ca om care am lucrat în subteranul minei Livezeni, cunosc foarte bine greutățile cu care minerii se confruntă în fiecare zi și riscurile la care se expun, în fiecare secundă, în subteran. De prea multe ori, această huilă din Valea Jiului a fost stropită cu sânge. Prea mulți copii și-au pierdut tații, frații, în subteranele Văii Jiului. Prea mulți aomeni au murit pentru a pune o pâîine pe masă și pentru a aduce lumină la suprafață”, a adăugat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
La gura mineri, s-au adunat politicieni, oameni din diverse partide politice, salvatori minieri și chiar cercetători, pentru că atunci, în acea zi fatidică, sub pământ, a murit și echipa de specialiști, care venise să investigheze prima deflagație.
Slujba religioasă a amintit de fiecare dintre ei.„Mă uitam la numărul acesta de 53 și 5+3=8. Nu vă țin lecții de matematică, dar, în numerologia creștină, 8 înseamnă veșnicia. Acești mineri, militari, reprezintă pentru Valea Jiului veșnicia și ar trebui să îi cinstim cum se cuvine și să le păstrăm vie amintirea”, le-a spus celor prezenți, Gabriel Bulf, preotul ortodox, care se roagă mereu pentru minerii din Valea Jiului.
Nu a contat frigul, care pătrunde în fiecare an până la os, pentru niicunul dintre cei care au venit la mina Livezeni. Toți și-au dorit să păstreze aprinsă candela, în memoria unor oameni care au pierit, ca Valea Jiului să fie astăzi aici.
Diana Mitrache