Peste 7,4 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), destinate restaurării și promovării monumentelor istorice din județul Hunedoara.
Semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele depuse de Consiliul Județean Hunedoara pe Componenta 11 – Turism și cultură, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a avut loc în data de 26 octombrie, 2022, la București, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Documentele au fost semnate de către președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și ministrul Investițiilor și Proiectelor Euopene, Marcel Ioan Boloș.
În cadrul Rutei Cetățile Dacice va fi finanțat proiectul „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X din cadrul sitului arheologic UNESCO Sarmizegetusa Regia, Munții Orăștiei, jud. Hunedoara”. Valoarea finanțării este de 2.291.392,25 euro.
Scopul general al proiectului este de a valorifica durabil obiectivul de patrimoniu Cetatea Sarmizegetusa Regia – Terasa X din Zona Sacră, prin lucrări de conservare, restaurare și digitalizare, cu impact direct în creșterea numărului de vizitatori, după intervenția asupra sa, impulsionând dezvoltarea locală și implicit a județului Hunedoara. Realizarea obiectivelor propuse va reuși să împiedice sau să reducă procesele de degradare existente și să vină în sprijinul dezvoltării activităților de cercetare, vizitare și administrare ale sitului arheologic.
”În cadrul Traseului Castrelor Romane vor fi finanțate două proiecte care vizează situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa „Intrare Forul lui Traian din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, cu o valoare de 2.561.908,30 euro, și „Clădire cu spații muzeale și anexe, acces sit arheologic Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa”, în valoare de 2.560.472,89 euro. Prin conservarea și restaurarea intrării în Forul lui Traian se propune realizarea unei structuri care să sugereze forma inițială a monumentului de la intrare, mai precis reconstrucția porții monumentale, susţinută de patru piloni – Tetrapylon-ul. În cazul celui de-al doilea proiect ce va fi derulat în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa se urmărește amenajarea intrării în situl arheologic. Aici va funcționa muzeul de sit care va găzdui, în condiţii de expunere adecvate, exponatele aflate acum în clădirea muzeu situat peste drum, se va amenaja un lapidariu cu principalele piese aflate în clădirea muzeului existent, dar și în ruinele forului, precum și un punct info şi acces în sit, care va include spaţii de primire/recepţie/eliberare bilete, spaţii de odihnă, sală multifuncţională pentru proiecţii, prelegeri pregătitoare pentru tururi ghidate, expoziţii temporare”, arată Consiliul Județean Hunedoara.
Fondurile europene sunt destinate proiectelor de restaurare și promovare a siturilor Sarmizegetusa Regia (fosta capitală a Regatului Dac, Munții Orăștiei) și Ulpia Traiana Sarmizegetusa (fosta capitală a provinciei romane Dacia, Țara Hațegului).
Monika BACIU