In timp ce guvernantii inchid de ani de zile ochii la problemele pe care le are mineritul, in general, si lasa Compania Nationala a Huilei sa se descurce singura, aceeasi guvernanti sunt, dintr-o data, foarte darnici cand vine vorba despre inchiderea unitatilor miniere.
Sume halucinante sunt aruncate in joc cand vine vorba despre inchiderea perimetrelor miniere si monitorizarea post inchidere.
Iar acesti bani se adauga celor alocati deja, din 1998 si pana in luna martie, pentru lucrarile deja efectuate. Sunt sume alocate cu generozitate de guvernantii carora le pasa prea putin despre ce se intampla cu minele active. Sa nu uitam ca in 2011 Compania Nationala a Huilei nu a primit nici un leu drept subventie.
Banii s-au acordat anul acesta, dar numai pentru minele care au intrat pe program de inchidere. Mai mult decat atat, pentru lucrarile de investitii, Executivul (cel vechi, nu cel proaspat numit) a decis, la aprobarea bugetului, sa lase CNH sa se descurce cu fondurile proprii, in timp ce limiteaza drastic pretul de vanzare a huilei energetice catre beneficiari.
Conform datelor oficiale, in ceea ce priveste mineritul in totalitatea lui, din 1998 si pana in 2010 au fost aprobate 11 hotarari de Guvern, care au vizat inchiderea definitiva, conservarea, ecologizarea si monitorizarea post inchidere a nu mai putin de 556 de obiective miniere.
Iar din 2004 si pana in martie 2012 s-au dat peste 143 de milioane de lei pentru conservare, iar alte 638 de milioane de lei s-au cheltuit pentru inchidere si ecologizare. Si toate aceste fonduri necesare pentru efectuarea lucrarilor au fost de la Bugetul de Stat al Romaniei, acelasi buget extrem de sarac cand vine vorba despre sustinerea activitatii extractive. Iar programul continua, iar sumele preconizate a fi cheltuite sunt halucinante.
Datele oficiale arata ca, in perioada 2012 – 2035 – conform strategiei procesului de reconstructie ecologica a siturilor afectate de industria miniera din Romania – se preconizeaza cheltuirea a 54 de milioane de lei pentru conservare si a altor 2,3 miliarde de lei pentru inchidere si ecologizare. In plus, peste un miliard de lei va fi inghitit pentru monitorizarea post inchidere. Numai in perioada 2012 – 2014 sumele prevazute ating aproape 500 de milioane de lei!
Carmen Cosman