E ste anchetă pe Jiul de Vest, între Vulcan și Aninoasa, după ce mii de pești au fost găsiți, în ultimele zile, morți în albia apei. Garda de Mediu, Apele Române și autoritățile locale caută sursa poluării, deși localnicii spun că nu este prima oară și reclamă o spumă nefirească ce a apărut pe suprafața apei.
De la Vulcan la Aninoasa și în jos spre Defileul Jiului, pe toată albia Jiului sunt pești mici și mari, dar toți morți. Constatarea au făcut-o pescarii și localnicii, după ce încă de miercurea trecută aici.
„Spuma pe care ați observat-o persistă de ani buni de zile. Actualmente s-a acutizat de miercuri, iar joi au fost semnalați primii pești morți și duminică, la sesizarea unor cetățeni din zonă și eu sunt și pescar, eu, personal, am constatat ceea ce se întâmplă. Nu știu să zic eu, dar instituțiile abilitate, dacă ar merge pe firul apei, ar vedea de unde provine, este foarte simplu, numai să se dorească asta”, a spus Petru Mihăiță Nistor, localnic din Aninoasa, fost consilier local la Aninoasa.
Întreaga faună a zonei este acum în pericol spun localnicii, care constată, din loc în loc, că alte animale mănâncă acești pești. „Probabil, numai în zona aceasta, sunt 20 -30 kg. Dar pisicile, câinii localnicilor mănâncă peștii aceștia. Sunt până la intrarea în Vulcan. Până acolo este plin de pești morți. Vin și animale să se adape, dar câinile și pisicile mănâncă peștii. Dar sunt și vidre aici. E clean, mreană, păstrăv, latiță și observați cât e de bogat râul”, a mai spus un localnic.
Apele Române au luat probe de pești și le-au trimis la un laborator de analize din Craiova, iar acum se așteaptă rezultatul analizelor de laborator. Între timp, Garda de Mediu a ajuns la fața locului și face o anchetă proprie. „Joi a avut loc o poluare, dar nu știm încă despre ce este vorba, în zona Coroiești, cu vizibilitate mare în zona Aninoasa. Am avut echipe în teren, nu s-a reușit găsirea sursei de poluare. Dar, având în vedere că situația s-a repetat duminică, luni, împreună cu ABA Jiu, reluăm căutările pe ambele maluri, ca să vedem poate reușim să găsim ceva. Toate variantele sunt posibile, inclusiv partea cu căldura excesivă și oxigenarea excesivă a apei, care ar fi putut determina moartea peștilor”, a declarat Dorin Bretean, șeful Gărzii de Mediu Hunedoara.
Localnicii spun că apa nu are mai mult de 8 grade C și nu exclud ca sursa poluării să fie tocmai la termocentrala Paroșeni, dar nu sunt excluse nici unele deversări ilegale ce ar putea să provină din alte zone, cum ar fi de la Preparația Coroiești. Apele Române au luat mostre din peștii morți și le-au trimis la laboratorul de analize din Craiova, iar Prefectul Județului Hunedoara, Călin Petru Marian spune că așteaptă rezultatele preliminare ale acestei anchete, pentru că poluarea ar putea să afecteze fauna până spre Defileul Jiului.
Diana Mitrache