Mii de copii hunedoreni ”abandonati” de pãrinti. Traiul greu, lipsa unui loc de muncã si nesiguranta zilei de mâine îi împinge pe pãrinti la mãsuri disperate. Este vorba de plecarea lor peste hotare în cãutarea unui trai mai bun. În aceste conditii, copiii rãmân în grija rudelor sau a vecinilor. La nivelul municipiului Petrosani sunt sute astfel de cazuri.
”Noi primim trimestrial situatiile de la scoli pentru cã ei sunt institutiile care cunosc la modul general aceastã situatie si la rândul nostru întocmim o altã situatie, statisticã, datã de cei de la protectia copilului, este un model tip, si la sfârsitul lunii martie avem 435 de copii ai cãror pãrinti sunt plecati în strãinãtate. Avem 124 de copii ai cãror ambii pãrinti sunt plecati în strãinãtate, 198 cu un singur pãrinte plecat în strãinãtate si 113 cu pãrintele din familia monoparientala, adicã unicul pãrinte este plecat în strãinãtate. Copii în general sunt lãsati în grijã celuilalt pãrinte sau la bunici. Obligativitatea lor ar fi sã vinã si sã notifice la Serviciul de Asistentã Socialã, sunt tot niste formulare tip date de lege si sã ne comunice cã pleacã în strãinãtate si sã ne comunice cu cine lasa copii în aceastã perioadã dar doar 10-15% din cazuri fac acest lucru”, a declarat Cristina Mraz, sef SPLAS Petrosani.
În aceste cazuri, cei de la Serviciul Public Local de Asistentã Socialã nu pot face mare lucru pentru copiii rãmasi acasã în grija familiei extinse. Existã însã alte organizatii care se ocupã de acesti copii pentru care soarta nu a fost tocmai bunã.
”Mãsurile sociale nu sunt foarte multe pentru cã în general scolile cunoscând acest lucru ei sunt în gratii în anumite activitãti scolare sau extrascolare. Mai sunt si ONG-uri, cu fundatia Caritas colaborãm pe acesata tema pentru mai multe activitãti toate aceste lucruri în interesul copiilor. Nu sunt cazuri sociale care sã vinã si sã solicite anumite beneficii materiale”, a mai precizat sursa citatã.
Situatie îngrijorãtoare la nivel judetean
Potrivit unei statistici a Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Hunedoara la nivelul judetului, în primul trimestru al acestui an existã în evidente 2450 de copii ai cãror pãrinti au plecat peste hotare pentru a-si asigura un trai mai bun. La nivelul Vãii Jiului copii cu ambii pãrinti plecati peste hotare sunt în numãr de 255. 638 de copii din Valea Jiului au rãmas în grija unuia dintre pãrinti, celãlalt fiind plecat în strãinãtate. Existã si situatii în care pãrintele care este unicul sustinãtor al familiei este plecat peste hotare. În acest caz sunt 392 de copii din judet dintre care 174 sunt în Valea Jiului.
Potrivit reprezentantilor DGASPCS Hunedoara situatia poate sã difere. Astfel, existã o evidentã clarã a pãrintilor care au plecat în strãinãtate cu contracte de muncã. De cei care lucreazã la negru peste hotare nu se cunoaste, astfel si numãrul cazurilor copiilor rãmassi în grija altor persoane poate sã creascã.
În ceea ce priveste mãsurile de protectie socialã acestea sunt cuprinse în baza unei legi, însã si aceasta este greu aplicabilã.
Monika BACIU