Timid și încet, vestitorii primăverii își croiesc loc spre lumină și pe crestele munților Parâng. Pasionații de fotografie și de drumeții au surprins imagini cu timidele brândușe și ghiocei.
Brânduşele arată pur şi simplu minunat indiferent de formă, culoare şi soi. Acestea sunt deosebit de atractive când florile lor colorate ţâşnesc prin pătura de zăpadă care încă acoperă pământul. Denumirea ştiinţifică a brânduşei este „crocus”, derivat din grecescul „kroki”, care înseamnă „fir”. Cuvântul se referă la stigmatul în formă de fir al brânduşei. Sezonul de înflorire al acestei mici flori începe la sfârşitul lunii februarie, începutul lunii martie. Floarea de brânduşă, având înălţimea de 8-15 cm, înfloreşte primăvara şi poate fi galbenă, mov-albăstruie sau albă. Ideal pentru aceste plante este solul bogat în humus, aerat şi poros. Dacă este posibil, florile trebuie plasate într-un loc însorit şi cald, dar nici umbra temporară nu împiedică dezvoltarea florii
Monika BACIU
FOTO: Stațiunea Parâng Petroșani