Daca urci cu o masina de teren in Dalja, Petrosani, dupa zile cu ploaie abundenta, ai ocazia sa afli cum e cu cursele Off- Road. Important este sa nu vorbesti in zonele abrupte ale drumului cu gropi adanci si namol sau in cele joase in care baltile ascund capcane periculoase.

Asta pentru ca iti vei musca limba grav… La nici 200 de metri de punctul alimentar si birtul din zona drumul de acces a fost rupt de ape, iar ingeniozitatea locuitorilor a facut ca zona sa nu ramana izolata.

Comunitatea Dalja – Dalja Mare si Dalja Mica – este considerat ca un cartier al Petrosaniului.  Zona montana este locuita de momarlani, copiii acestora si nepoti, la care s-au adaugat si oraseni, care au venit, au vazut si nu au mai plecat. Drumurile care duc spre Dalja au constituit o vesnica problema pentru locuitori, dar si pentru autoritati. Pietrisul adus in zona este mereu spalat de ape, iar podurile si podetele se rup si izoleaza periodic gospodarii intregi.

Daca ar fi sa se incumete vreo administratie locala sa construiasca drumurile din Dalja, i-ar trebui probabil bugetul pe cel putin doi ani ai primariei. Si totusi, exista solutii.

Dupa ce am depasit podetul daramat de ape, fapt ce a izolat 16 gospodarii, ne-am strecurat cu grija pe o portiune ingusta de drum, pentru o clipa masina ramanand in balans intre parau si gardul unei gospodarii. Paraul care insoteste drumul se umflase amenintator, iar apele repezi muscasera din drumul ingust reducandu-l la jumatate, astfel incat nu era loc sa treaca o masina. Locuitorii din zona, toti membri ai aceleeasi familii au gasit solutii pentru a-si deschide calea catre lume. Au umplut groapa cu saci de nisip si pamant, pe care i-au ancorat cu un fel de casete de beton ramase prin gospodarii, peste care au tras pamand si pietre intregind astfel drumul.

”Trebuia sa gasim o solutie ca nu mai puteau merge la serviciu si nici in oras, la cumparaturi. Apoi daca era careva bolnav sau, Doamne fereste, lua ceva foc, nu putea veni nimeni sa ne ajute. Au reparat baietii mei drumul asa cum au stiut, ca nevoia te invata” – a declarat un membru al familiei Cocolan, din Dalja.

Locuitorii ne-au povestit ca nu ar putea trai, jos in oras, ca au aici gospodarii frumoase, iar zona este ca in povesti, doar drumul ii ”omoara”.

Ne-au spus ca ei stiu bine ca exista solutii, pe proiect european, dar sa nu treaca acolo, in acel proiect ”drumuri si podete”, ci sa se faca un proiect pentru fonduri europene, dar ”subiectul” sa fie cu traditii, cultura, obiceiuri, ceva de genul ”salvarea satului romanesc”, pentru ca vizitand alte locuri din tara, pe la neamuri, au vazut ca s-au facut minuni si ca proiectele au fost aprobate si autoritatile au primit banii. ”Sa le ziceti si dumneavoastra la politicienii astia care isi fac acum campanie electorala, ca le zicem si noi, poate se gandesc sa faca asa ceva si aici, ca o sa aiba cu ce se mandri, iar noua ne-ar rezolva problemele”- ne-au spus locuitori ai locului, precizand ca exista solutii si fara prea multi bani, numai sa se doreasca.

Ileana Firtulescu