Anul 2025 este anul în care se împlinesc 240 de ani de la martiriul lui Horea, Cloșca și Crișan, moment de un puternic dramatism al istoriei noastre căruia Consiliului Județean Hunedoara, prin Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, i-a dedicat un eveniment cu totul special: Conferința Internațională „Între local și european. 240 de ani de la martirajul lui Horea, Cloșca și Crișan”, organizată la Deva în perioada 22 – 23 mai 2025.

Și această conferință,
asemenea celei dedicate lui Avram Iancu, a fost concepută ca o manifestare științifică de înaltă ținută conferită de calitatea participanților, istorici de valoare, oameni de știință români și străini care au studiat răscoala de la 1784 sub toate aspectele și implicațiile ei. O simplă parcurgere a programului conferinței atrage atenția prin bogăția tematică, prin varietatea subiectelor, prin originalitatea abordărilor legate de evenimentul care a „încins”, la propriu, Transilvania și a avut reverberații în întreaga Europă și chiar dincolo de hotarele ei. Răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan a fost analizată și pusă în lumină sub multiple unghiuri, iar rezultatul este un tablou complex a ceea ce a însemnat această impresionantă ridicare a țăranilor ardeleni împotriva asupririi sub toate aspectele: economic, politic, național. Întreaga mișcare condusă de cei trei eroi a fost prezentată în contextul național și internațional, abordare care relevă importanța pe care lupta și jertfa celor trei au avut-o pentru destinul națiunii române.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a avut onoarea de a fi din nou gazda unei conferințe internaționale de înalt nivel, un proiect cultural în care ne-am implicat cu seriozitate și profesionalism, bucurându-ne de sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. La fel cum am procedat și acum un an, cu prilejul conferinței dedicate lui Avram Iancu, și de această dată am considerat că dăm dovadă de prețuire și de profund respect față de sacrificiul celor trei români legendari.
Și de această dată am avut argumente care au justificat organizarea la Deva a acestei conferințe. Dincolo de faptul că unul dintre cei trei martiri, și anume Crișan, este născut în satul Vaca, azi Crișan, din Țara Moților, este cunoscut faptul că Ultimatumul ţăranilor iobagi a fost adresat în 11 noiembrie 1784 nobilimii refugiate în Cetatea Deva, ultimatum prin care se cerea ca „nobilime să nu mai fie” […] iar pământurile nobiliare să se împartă între poporul de rând.” Și mai este un motiv, poate nu îndeajuns de cunoscut: la poalele Cetății, în martie 1785, au fost torturați și executați câteva zeci de participanți la răscoala condusă de cei trei eroi. Și jertfa acestora merită piosul nostru omagiu și aducere aminte.
De aceea, aici la Deva, aducem un omagiu memoriei celor trei martiri, luptei lor îndârjite împotriva nedreptăților sociale și naționale, un omagiu adus jertfei de sânge a lui Horea, Cloșca și Crișan. După cum s-a exprimat autorul anonim, care a simțit de la bun început măreția mișcării de la 1784 și a sintetizat limpede însemnătatea acestei pagini din istoria românilor: „Din Apuseni ai coborât, Horea, ca un fulger în bezna nedreptății, și ai aprins torța dreptății printre cei umili.”
În prezența unui numeros public, deschiderea festivă a conferinței a avut loc în Sala Mare a Teatrului de Artă din Deva. Lucrările conferinței au debutat cu mesaje de salut venite din partea unor importante personalități științifice, politice, ecleziastice: prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, P. S. Nestor Dinculeană, episcopul Devei și Hunedoarei, Natalia Intotero, ministrul Culturii.
Tot în deschiderea conferinței au avut loc două evenimente editoriale de excepție: lansarea lucrării de referință a istoricului David Prodan, cele două volume reeditate din lucrarea sa monumentală Răscoala lui Horea, ediție îngrijită și prefațată de acad. Ioan-Aurel Pop, apărută la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca, apărută cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Hunedoara și prezentată la Deva de către prof. univ. dr. Vasile Pușcaș.
Al doilea volum lansat se intitulează Izvoarele răscoalei lui Horea. Seria A Diplomataria, vol. XII/1, Documentele comisiei de anchetă Iankovich, editori Remus Câmpeanu, Ladislau Gyemant, Mircea Abrudan, Mihai Olaru, Editura Academiei Române, București, 2025, volum prezentat de prof. univ. dr. Cornel Sigmirean.
În acest cadru festiv, celor doi prestigioși istorici, Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, le-a înmânat Diplomele de Cetățeni de Onoare ai județului Hunedoara. Motivația acordării acestei calități onorante celor doi istorici o reprezintă „contribuția deosebită la promovarea prestigiului și importanței istorice a județului Hunedoara prin activitatea științifică desfășurată”. La rândul lor, Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, și Costel Avram, administratorul public al Consiliului Județean Hunedoara, au primit din partea Academiei Române, reprezentate de președintele acesteia, profesorul Ioan-Aurel Pop, Diploma Distincția culturală „pentru buna colaborare statornicită în ultimii ani între Institutul de Istorie „George Barițiu” și conducerea Consiliului Județean Hunedoara”. Sub aceste auspicii solemne izvorâte din aprecierea și respectul reciproc dintre oaspeți și gazde, au început lucrările conferinței.
Un moment emoționant desfășurat în Sala Mare a Teatrului din Deva l-a constituit evocarea cu ajutorul limbajului coregrafic a răscoalei de la 1784, moment oferit de Muzeul Național al Unirii de la Alba Iulia, urmat de un interludiu muzical realizat cu talent de către conf. univ. dr. Oana Lianu.
După festivitățile de deschidere a conferinței, înainte de începerea lucrărilor pe secțiuni, reprezentanții Academiei Române și ai Consiliului Județean Hunedoara au depus jerbe la busturile în bronz ale lui Horea, Cloșca și Crișan, operă a sculptorului Ion Vlasiu, aflată în fața palatului Magna Curia, actualul sediu al Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva.
Numeroși istorici au venit în fața auditoriului cu lucrări științifice de mare valoare, cu noutăți obținute printr-o cercetare asiduă a arhivelor, o muncă de investigare făcută cu acribie și cu dorința de a afla noi date, noi izvoare legate de această temă atât de amplă și atât de importantă pentru orice român: răscoala condusă de Horea, Cloșca și Crișan.
Așa cum s-a subliniat și cu prilejul conferinței dedicate lui Avram Iancu, lupta, suferința și martirajul lui Horea, Cloșca și Crișan nu trebuie reduse la fraze stereotipe, la lozinci patriotarde, lipsite de simțire. Suferința lor greu de imaginat și hotărârea cu care au îmbrățișat cauza românilor ardeleni asupriți de veacuri merită întreaga noastră cinste și nu trebuie date uitării. Însăși conferința noastră este o dovadă limpede a faptului că nimic nu se va uita din tot ce a însemnat calvarul celor trei martiri, adevărați mucenici ai neamului românesc.
Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva a fost deosebit de onorată să organizeze această conferință cu participarea elitei istoriografiei românești la un nivel înalt, cu respectarea celor mai exigente standarde ale unei manifestări științifice de ținută. Această conferință o privim ca pe o datorie sfântă pe care o avem față de amintirea martirajului celor trei mari eroi ai Transilvaniei, ai întregii națiuni române.
Conferința a vrut parcă să dea viață emoționantelor cuvinte ale lui Lucian Blaga, cuvinte simple, dar atât de grăitoare prin intensitatea sentimentului patriotic din care au izvorât: „Horea, tu ai fost și vei rămâne stânca neclintită a durerii și a speranței noastre.”
Ioan Sebastian Bara