Casa de Sănătate din Hunedoara a dublat numărul verificărilor pentru medicii care dau foi de boală. Și, dacă anul trecut au fost 56 de controale, anul acesta, doar până acum, au fost verificați 58 de medici. Sunt controale ce vin și în urma unor sesizări, sau controale planificate pentru verificarea activității medicilor, iar cei de la CJAS spun că nu verifică, în niciun caz, actul medical.
Este perioada concediilor și foile de boală sunt o modă. Există și medici care bat adevărate recorduri în acordarea facilităților de acest tip, iar la minele din Valea Jiului, spre exemplu, este o practică adânc împământenită. Mii de zile de concediu medical sunt acordate celor din subteran, dar nu numai. Nimeni nu contestă munca grea, dar, așa cum recunosc și cei care fac controalele s-au văzut și cazuri mai grave. „Am găsit, spre exemplu, om aflat în foaie de boală pentru că avea TBC, dar era la o nuntă. Asta, ori e inconștiență, ori foaia de boală ridică un semn de întrebare”, spune Adrian David, directorul CJAS Hunedoara.
Spre comparație, anul trecut, pe tot parcursul lui, în Hunedoara s-au făcut 56 de controale și au fost date 25 de sancțiuni. 10 dintre ele sunt contravenționale, iar medicii au plătit pentru neregulile constatate. Alte 15 sunt contractuale și reprezintă avertismente scrise sau măsuri pentru îndreptarea deficiențelor constatate.
În 2022, CJAS Hunedoara a recuperat peste 3 milioane de lei de la medici.
„Anul acesta, deși suntem abia în august, am făcut 58 de controale deja, mai multe ca în tot anul trecut. Am dat 8 sancțiuni contravenționale și 13 contractuale. Dar menționez că CJAS nu poate opina asupra diagnosticului constatat de medic”, mai spune Adrian David.
Ani de zile, minerii din Valea Jiului au fost în atenția opiniei publice cu foile de boală, care însumau zeci de ani de nemuncă, pe fiecare sucursală minieră în parte. Nimeni nu a contestat că minerii sunt la vârste înaintate și au probleme de sănătate, iar aceste foi de boală s-au putut justifica relativ ușor, date fiind problemele de care suferă fiecare dintre cei ce trudesc în subteran, însă, este știut faptul că minerii, vara, „se îmbolnăvesc de coasă”.
La fiecare unitate minieră sunt probleme cu personalul și nu există mină la care ortacii să nu fie în foi de boală. Sunt statistici care se repetă an de an, iar conducerile unităților miniere nu au luat niciodată măsuri care să îi și determine să renunțe la astfel de practici, pe minerii care au și gospodării.
Diana Mitrache