Zeci de oameni au ajuns de vineri pânã luni, inclusiv, la medicul de familie aproape degeaba. Unii au vrut retete, fiind început de lunã, altii bilete de trimitere, iar medicii de familie au fost nevoiti doar sã îi amâne, sau sã îi consulte si atât. Totul, pentru cã au decis sã protesteze astfel pentru cã ei au fost pur si simplu uitati de sistemul medical.
Bolnavii care au ajuns la cabinetul medicului de familie luni dimineatã, au aflat cã nu pot primi nici retete pentru medicamente, dar nici trimiteri la medicul de specialitate la care doreau sã ajungã. Unii habar nu aveau, cã asta s-a întâmplat si vineri, pentru cã sunt oameni bolnavi, cu griji si care au toatã încrederea în medicul la care s-au înscris, însã, la cabinet au constatat altceva. Asa a pãtit si o mamã cu doi copii, care ar fi trebuit sã beneficieze de tratament gratuit.
„Am venit cu amândouã fetitele, cã sunt bolnave. Nu stiu dacã am primit tratament gratuit sau cu reducere, dar am primit o retetã. Nu stiam, habar nu aveam cã azi este protest, cã boala nu tine cont de ziua din calendar sau de protest. Poate cã sunt îndreptãtiti medicii, cã noi avem încredere în ei”, a spus femeia, care a plecat sã le cumpere fetitelor sale medicamentele prescrise.
Alti pacienti au venit la medic, dupã ce s-au operat, cum este si cazul unui bãrbat din Petrosani, care a venit mãcar sã primeascã un sfat. „Sunt într-o situatie mai aparte, pentru cã am probleme dupã o interventie la care am fost supus la Cluj si, cum medicul meu este unul dintre cei mai reputati specialisti de aici, am venit sã mã ajute sã mã tratez pe cale neturistã, pentru cã antibioticele nu mai rãspund. Foarte delicatã este acum problema medicilor si, din pãcate, nu trebuia sã se ajungã aici, sã sunt atât de multe posibilitãti, ca sã se elimine aceste conflicte si dispute, care sunt în detrimentul pacientilor, care nu sunt putini”, a spus bolnavul.
Conform Societãtii Nationale de Medicinã a Familiei, de 15 ani doctorii sunt obligati sã semneze contracte retroactiv, pentru cã de fiecare datã 1 aprilie îi prinde fãrã contracte semnate cu Casa de Asigurãri. Mai mult, ei vorbesc si despre umilinta din sistem.
„Si vineri si luni a fost un avertisment, nu o grevã. Este un avertisment dat conducerii noastre cã nu mai putem îndura. Si noi facem parte din acest sistem de sãnãtate. Si noi suntem cu multi ani de studii si dacã la cei din sistemul de stat li s-au mãrit salariile cu 25%, nouã ne-a crescut valoarea punctului cu 5 bani. Vi se pare corect?”, a declarat dr. Dumitra Udrea, medic de familieMedicii de familie spun cã birocratia îi încurcã si nu le este deloc favorabilã pacientilor. Adta, pentru cã un bolnav trebuie sã stea la vreo 3 cozi, ca sã primeascã un diagnostic, pe care si medicul de familie i-l putea da.
„Am atâtea specializãri. Am atâtia ani de studii în spate si nu pot sã eliberez o retetã pentru anumite patologii, decât dacã trimit pacientul la specialist. Stã la coadã aici, pentru bilet de trimitere, una la specialist sã îi dea o recomandare, una înapoi sã îi eliberez eu reteta, când as putea sã îi dau din start un medicament absolut inofensiv din punct de vedere al efectelor secundare, dar foarte necesar pentru el”, a mai adãugat dr, Dumitra Udrea.
Pacientii au înteles cã au fost amânati încã o zi, iar pentru retete vor veni în altã zi. Asta pentru cã medicii au cerut chiar si un numãr mai mare de consultatii zilnic. Problema a apãrut din cauzã cã joia trecutã a expirat contractul cadru fãcut cu Casa Nationala de Asigurãri de Sãnãtate. În aceastã situatie, Guvernul a decis ca vechiul contract sã fie prelungit, iar vineri medicii de familie ar fi trebuit sã il semneze. Ei, însã, au refuzat, pe motiv cã întreg sistemul are lipsuri care le îngreuneazã activitatea.
Diana Mitrache