MÃTAN DIN PETROSANI, PATRU GOLURI LA „NATIONALÔ

Una dintre marile sperante ale fotbalului juvenil românesc este Alexandru Mãtan (n. 29 august 1999), în prezent la Viitorul Constanta. Putini stiu cã acest talentat fotbalist îsi are începuturile în Valea Jiului.
CADOU DE CRÃCIUN
În anul 2006, la Jiul Petrosani se înfiinteazã grupa pentru copiii nãscuti în anul 1999, coordonatã de prof. Avram „Vutã” Moldovan. Printre cei sositi,  pentru editia 2007-2008, un pusti, Alexandru Mãtan, care participã la o primã competitie oficialã în perioada 20-23 decembrie 2007 la Cupa Crãciunului la Deva, trofeu câstigat de Jiul.
În anul 2008, Jiul cu Mãtan în echipã, ocupã locul 1 la Memorialul „Gh. Ola” de la Deva, apoi locul 2 la turneul zonal de la Timisoara.
CEL MAI BUN DIN 700!
Jiul Petrosani va participa în 2009 la un turneu national de anvergura la Odorheiu Secuiesc, la care vor lua parte în total 700 de fotbalisti, la mai multe categorii de vârstã.
Dintre toti, pustiul de 10 ani, Alexandru Mãtande la Jiul va fi declarat jucãtorul turneului asta în conditiile în care participau jucãtori mult mai mari ca vârstã. Dupã acest moment, este remarcat pe litoral, ajungând în cursul aceluiasi an la Academia de fotbal a lui Gheorghe Hagi de la Constanta.


GOL DE DEBUT ÎN LIGA I
6 mai 2016. Viitorul Constanta joacã la Bucuresti cu Dinamo. În minutul 63, Gicã Hagi îl aruncã în luptã pe tânãrul de 16 ani, Alexandru Mãtan, în acel joc marcat de tragedia mortii lui Patrick Ekeng. Era 3-2 pentru Dinamo, Viitorul primeste un penalty în minutul 84. Este desemnat sã execute Mãtan, înscrie reusind sã salveze un punct pentru Viitorul. De atunci, ex-jiulistul Mãtan a crescut enorm în evolutiile sale, fiind la ora actualã monitorizat de celebra echipã lodonezã Chelsea.
ULTIMA „ISPRAVÔ: PATRU GOLURI CU GIBRALTARUL!
Nationala României U.19 avea nevoie de o victorie la o diferentã de cinci goluri cu Gibraltarul, pentru a fi în prima urnã valoricã la tragerea la sorti pentru Turul de elitã, ultimul stop pânã la Euro 2018.
În meciurile de la Heraklion (Creta – Grecia) România a învins cu 8-0, patru goluri fiind marcate de Mãtan, astfel tânãrul jucãtor ajungând la 5 goluri marcate în actualele preliminarii europene.
Datoritã acestui rezultat, România va fi cap de serie la Turul de Elitã, care va avea loc în perioada 19-27 martie 2018, iar turneul final în Finlanda, în perioada 16-19 iulie 2018.
COLEGI CU MÃTAN
Alexandru Mãtan are si acum câtiva fosti colegi de la Jiul care mai joacã la diferite echipe: Cr. Duma, C. Anghel, Diaconu, Keszeg la Inter Petrila, A. Serban, Pãsãricã la Jiul Petrosani, Cârlig la A.C. Sirineasa, M. Popa, Sãvescu la LPS Oradea, Fertu la LPS Banatul Timisoara.
GENU TUTU