Purtăm măști, pe care ulterior le aruncăm neglijent și asta dănunează mediului.
Campania denumită „Canalizarea nu este coșul tău de gunoi” revine în actualitate, iar de această dată, cei de la ape ne spun că se confruntă cu o altă problemă. Vorbim despre măștile de protecție, care înfundă tot mai des canalizările.
Angajații de la ape sunt solicitați zilnic să intervină pentru a desfunda canalizarea. Nu există oraș din Valea Jiului în care să nu fie astfel de reclamații, iar cel mai des asta se întâmplă pentru că oamenii își aruncă, mai nou, măștile de protecție, chiar și în toaletă. Și, cum acestea sunt din materiale impermeabile, până la momentul la care se înfundă scurgerile, este doar un singur pas.
„În ultima perioadă, de când este obligatoriu să purtăm măștile, canalizările noastre sunt pline de măști. Înainte, ne confruntam cu șervețelele umede, nu că acum nu ar fi, dar au apărut și măștile. Ele se amestecă cu șervețelele, cu depunerile și se formează dopuri. Zilnic de 4, sau 5 ori, în fiecare oraș, chiar sunt zile, când avem și 10, sau 11 desfundări în fiecare oraș”, a spus Mariana Popa, coordonator al activității de canalizare de la Apa Serv Valea Jiului.
Și, din păcate, acum fiind mai frig, cei care lucrează la sistemul de canalizare și sunt solicitați să intervină, după ce curăță canalul, trebuie să aștepte ca temperaturile să fie cu plus. Asta, pentru că altfel nu pot utiliza utilajele care spală.
„Lumea nu înțelege că nu se aruncă orice în canalizare. Zilnic, am reclamații. Azi am desfundat, peste două, sau trei zile, iar reclamă că s-a înfundat. Dacă îi întrebi, nu aruncă ei. Direct din toaletă ajung în canalizare”, ne-a spus și Laslo Mozeș, maistru la Formația Canalizare, unul dintre cei pe care i-am găsit la Petroșani, în centrul municipiului, în timp ce desfunda un canal.
Și, dacă trec prin sistemul de canalizare, atunci sigur înfundă stația de epurare. Și asta se întâmplă, practic, zilnic.
„În ultimul timp, vin foarte multe măști, de tot felul. Avem probleme cu partea mecanică, pentru că ne blochează grătarele și în același timp, toate pompele ne fac probleme. Asta, pentru că intră în ele toate măștile”, a spus și Ionuț Daj, mecanic la Stația de epurare Dănuțoni.
Tone de deșeuri înfundă canalizările mereu și cu toate campaniile celor de la Apa Serv lumea nu a înțeles să nu mai arunce în toaletă pampers, cârpe, șervețele umede, iar, mai noi, măștile sanitare pe care suntem nevoiți să le purtăm.
Diana Mitrache