Marea Loja Nationala din Romania (M.L.N.R) a decernat, in cadrul festivitatii organizate la Ateneul Roman, sapte premii a cate 10.000 euro fiecare, in cadrul celei de-a doua editie a Galei Premiilor Marii Loji. Premiile acordate poarta numele unor personalitati reprezentative pentru domeniul de referinta si care au apartinut Masoneriei. Premiile au fost acordate pentru urmatoarele domenii de referinta:

P remiul Grigore Moisil

pentru Stiinte Exacte a fost acordat academicianului Ioan Iovitz Popescu, pentru Lucrarea “Lambda – Structura textelor”, publicata in seria “Studies in Quantitative Linguistics”

10-2011 RAM-Verlag” Ludenscheid, Germania.

P remiul Henry Coanda

pentru Stiinte Aplicate a fost acordat prof. univ. doctor inginer Boris Plahteanu, pentru Lucrarea “Nicola Tesla – Geniul Luminii si Energiei, Integrala Inventiilor”.

P remiul Carol Davila

pentru Medicina a fost acordat acad. prof. Doctor Laurentiu Mircea Popescu, pentru Lucrarea “Cercetare stiintifica fundamentala cu privire la telocite.

P remiul Constantin Brancusi pentru Arta si Cultura a fost acordat maestrului

Sorin Ilfoveanu, pentru Expozitia personala “Desene 2008-2011”.

P remiul Nicolae Titulescu pentru Diplomatie si Politologie

a fost acordat domnului Mihai Botorog, pentru Proiectul: Coordonarea operatiunii de evacuare in siguranta a civililor romani din Libia, Februarie 2011.

P remiul Eugeniu Carada

pentru Economie a fost acordat domnului doctor Cristian Paunescu si istoricului Marian Stefan, pentru lucrarea “Tezaurul Bancii Nationale a Romaniei la Moscova”.

P remiul Spiru Haret

pentru Educatie, Mediu, Social a fost acordat prof. univ.doctor Silviu Cristian Mirescu, pentru Lucrarea “Cadrul de referinta al curriculum-ului national pentru invatamantul preuniversitar: un imperativ al reformei curriculare”.

“Marea Loja Nationala din Romania, in colaborare cu Academia Romana, a inaugurat, anul trecut, la data solstitiului de vara, un eveniment care isi doreste sa devina o sarbatoare anuala a mintilor stralucite si a talentului romanesc. Este o idee comuna, generoasa, de aducere in prim-plan a valorii, inteligentei romanesti, care contribuie cu ceva concret pentru dezvoltarea tarii. Marea Loja Nationala din Romania are un drum foarte bine stabilit si o strategie clara prin aducerea in prim-plan a valorii, prin sprijinul acordat inteligentei. Azi am sarbatorit si premiat inteligenta ajunsa la maturitate. Ne procupa in aceeasi masura si inteligenta in formare. Ma refer la bursele acordate studentior romani din tara si strainatate, pe care i-am invitat ca la finalizarea studiilor sa vina sa isi ajute tara. Multumesc presedintelui Academiei Romane, academicianul Ionel Haiduc, cel care, inca din primul moment in care i-am vorbit de acest proiect, a inteles importanta acestuia. Multumesc tuturor celor care au alcatuit comisiile, celor pe care i-am rugat sa se ocupe de eveniment, managerului de proiect, Remus Borza. Intelegem cu totii ca ce se intampla nu inseamna decat un efort comun, in promovarea, aducerea si mentinerea Romaniei pe locul foarte sus situat pe care il merita in Europa si in lume”, a declarat Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, Radu Balanescu.

“Academia Romana a colectat pentru acest eveniment nominalizarile, a contribuit la selectarea premiantilor si a avut rol de juriu, a declarat Presedintele Academiei Romane, academicianul Ionel Haiduc.

Gala Premiilor Marii Loji Nationale din Romania este una dintre rarele intamplari care au loc in Romania de recunoastere si premiere a celor care au performante in domeniul stiintelor, culturii, literaturii. Premierea performantelor in domeniul stiintelor nu se intampla in fiecare an si nu in fiecare luna si de aceea Academia Romana a salutat initiativa”.

Inca de la prima sa editie, Gala Premiilor Marii Loji a avut obiectiv promovarea cercetarilor originale si cresterea capacitatii de cercetare, cu implicatii favorabile asupra competitivitatii internationale a cercetarii romanesti. Gala Premiilor Marii Loji a urmarit stimularea si dezvoltarea cunoasterii in orice domeniu de cercetare, inclusiv stiintele socio-umane, atat prin cercetarea fundamentala cat si prin cercetari avansate pentru dezvoltarea unor probleme complexe, prin dobandirea de cunostinte noi cu privire la fenomene si procese, formularea si validarea de ipoteze originale, modele conceptuale si teorii.

In fiecare an, pe 21 iunie M.L.N.R. va decerna in cadrul unei festivitati organizate la Ateneul Roman, sapte premii a cate 10.000 euro fiecare, pentru domeniile de referinta anuntate la prima sa editie. Premiile se acorda tuturor cetatenilor romani rezidenti sau nerezidenti pe teritoriul Romaniei, indiferent de sex, religie sau varsta, masoni sau profani, care in cursul anului anterior decernarii premiilor au realizat o lucrare, o descoperire, o inventie sau o inovatie, au emis o teorie, teorema, ecuatie, au pus la punct o tehnica, o etoda, un procedeu cu impact macro-social intr-unul dintre cele sapte domenii premiate sau prin exercitarea profesiei ori a demnitatii publice au adus importante servicii ori beneficii tarii.

La cea de-a doua editie, evenimentul a fost onorat

de prezenta a peste 700

de personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic si politic. Programul a inclus momente artistice oferite de Orchestra si Corul Filarmonicii George Enescu.

Gala, organizata de Marea Loja Nationala din Romania si Academia Romana, s-a bucurat de sprijinul a 12 universitati: Universitatea Bucuresti, Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi, Universitatea Babes – Bolyai Cluj Napoca, Universitatea de Vest – Timisoara, Universitatea Carol Davila Bucuresti, Universitatea Craiova, Unversitatea Ovidius Constanta, Universitatea de Medicina Craiova, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti si Universitatea de Arte George Enescu Iasi.

(sursa cotidianul Libertatea)