A proape 4000 de elevi, din 11 școli hunedorene beneficiază de programul „masa caldă”, doar că, în Valea Jiului, masa caldă este doar un sandviș rece.
De ce? Pentru că școlile partenere în proiect nu au cantine și nici spații în care să se poată pregăti masa caldă. Dar, cu toate acestea, profesorii spun că abandonul școlar scade mult, din acest motiv.
Elevii din Hunedoara, Orăștie, Brad, Călan, Sântămărie Orlea, Petros, ori Ilia, sau Geoagiu, dar și de la Uricani, Petroșani sau Aninoasa sunt cuprinși în programul „Masa caldă”, doar că, pe mese au, sau urmează să aibă, un sandviș rece. Și primii care deja mănâncă sunt cei de la Uricani, tot acolo
profesorii fiind încântați să observe că masa primită îi aduce pe mulți la școală, scăzând astfel abandonul școlar.
Mihaela Tetileanu, director Liceul Tehnologic Retezat Uricani:
„Copiii au primit deja beneficiile acestui program, chiar din 7 noiembrie. Sunt fericiți că sunt printre primii beneficiari. Am
contractat o firmă care le aduce sandviș. În fiecare zi este diferit și, pe lângă
acest sandviș, ei primesc și câte un fruct”.
La Uricani sunt 777 de elevi care beneficiază de acest program, iar la Petroșani sunt 171 de preșcolari și elevi vor
beneficia de suportul
alimentar, toți fiind la Școala nr 2 din Colonie. Dar vorbim tot de un sandviș cald.
Mihaela Marița, director Școala Gimnazială nr 2 Petroșani:„De joi, reîncepe programul și la noi în școală. Practic, reîncepe, pentru că am fost beneficiari ai acestui program și anul trecut. Suntem printre cele 450 de școli incluse în programul pilot de acordare a unui suport alimentar. Poate fi masă caldă, acolo unde infrastructura școlii permite și există săli de mese, sau un sandviș, acordat la pauza mare”.
Și la Școala Sfânta Varvara din Aninoasa
copiii vor primi acest suport alimentar, însă, tot un sandviș rece este și aici.
Iar profesorii ne lămuresc de ce.
„Masă caldă pot oferi, așa cum arată denumirea, doar școlile care sunt dotate cu cantină. Noi, neavând asigurată cantina, am recurs la a le oferi copiilor un pachet alimentar de tipul sandvișului”, a spus Mihaela Tetileanu, director la Liceul Tehnologic Retezat din Uricani.
Programul-pilot este valabil pentru elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar din țară, iar pentru asta a fost alocată suma de 133.441 mii lei.
Diana Mitrache