În centrul stațiunii Parâng se adună, marți, de Sfânta Maria, momârlanii din munte. Este zi de sărbătoare și, la cota 1.500, sunt așteptați inclusiv localnicii din Valea Jiului, să petreacă și să deguste din mâncarea celor de la munte. Transportul pe telescaun este gratuit.
Ziua de 15 august este zi liberă, declarată la nivel național, iar în Parâng are loc tradiționala Nedeie a Troiței. Cei care vor dori să urce și să guste din tradițiile momârlanilor din acest loc, vor avea la dispoziție telescaunul, care va funcționa gratuit, iar momârlanii vor găti, așa cum știu ei, mâncarea tradițională, la ceaune.
Consilierii din Petroșani au votat alocarea sumei de 31.500 de lei de la buget, pentru acest eveniment. Sunt bani care suplinesc costurile evenimentului. Potrivit celor din Consiliul Local al municipiului Petroșani, „tradiţiile ne definesc ca oameni, ca societate, iar păstrarea şi respectarea acestora reprezintă un omagiu adus părinților noştri şi trecutului comunităţii în care trăim. (…) Nedeia Troiței este organizată, în fiecare an, la Troița ridicată la cota 1.500 m din Masivul Parâng, şi are drept scop promovarea tradiţiilor localnicilor din zonă şi constă în prepararea bucatelor tradiționale și furnizarea lor participanților în articole de unică folosință, o slujbă de pomenire, prezentare de costume populare, momente recreative şi distractive pentru participanți, precum muzică şi dansuri populare specifice zonei noastre, etc.Costul estimativ al acestui eveniment, ce se va desfăşura în Masivul Parâng la cota 1.500 m, este de 31.500 lei şi reprezintă cheltuielile legate de organizarea activităţilor sus-menționate precum şi achiziționării unor afişe”, spun consilierii locali, care au aprobat inclusiv susținerea costurilor cu funcționarea telescaunul pe parcursul zilei.
Nedeia Troiției a devenit un simbol al sărbătorii de Sfânta Maria în Parâng, acolo unde momârlanii ne așteaptă, an de an, să petrecem cu ei.
În munte urcă și preoții, care slujesc la monumentul din lemn ce a fost ridicat acolo în memoria celor care s-au jertfit pe munte, iar momârlanii pregătesc tradiționala tocană de berbec și mămăligă și varză călită, pentru că până atunci va fi post.
Diana Mitrache