P rofesorul Gheorghe Mărmureanu, fost director general al INCDFP, membru al Societății Române de Fizică și al American Society of Civil Engineers – Mechanical Divsion, a declarat pentru „Adevărul” că în perioada următoare ne vom da seama cum va evolua situația cutremurelor din Oltenia.
„Curbele de cutremur pot migra foarte ușor. Ele pot ajunge rapid în zona Hunedoarei unde în trecut, cam acum 100 de ani, au fost cutremure foarte puternice, cu biserici prăbușite și alte pagube destul de importante. Apoi, nu este exclus să migreze acest roi de cutremure spre dreapta, spre zona Vidraru și chiar spre Sibiu. Și aici există un istoric al seismelor destul de important, care nu este de neglijat. E numai o chestiune de timp până vom afla cum evoluează acest sistem de cutremure din Oltenia”, a precizat profesorul Gheorghe Mărmureanu.
Reamintim că seismele de 5,2 şi 5,7 care s-au produs în Gorj pe 13 şi 14 februarie au avut până acum peste 800 de replici, dar în principiu frecvenţa şi magnitudinea lor sunt în scădere, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) care a publicat şi hărţi care arată detalii noi despre caracteristicile seismelor.
Potrivit hărților publicate de INCDFP, cele două cutremure mari din 13 şi 14 februarie au avut epicentrele situate la mai puțin de 10 de kilometri unul de altul. De altfel, majoritatea replicilor s-au produs în aceeași zonă, la nord-vest de Târgu-Jiu, ca într-un adevărat roi.
Monika BACIU