Minerilor din Valea Jiului le-ar putea fi majorate salariile, dacã productivitatea muncii va creste. Declaratia îi apartine ministrului Energiei, Toma Petcu. Minerii care lucreazã în subteran au salarii de circa 3000 de lei, suma micã pentru gradul de risc la care se supun.
“Este o activitate în conditii foarte grele, si sunt putini cei care mai vor sã vinã în acest domeniu. Spre ca societatea sã se recredibilizeze pe piata de achizitii si sã reusim sã cumpãrãm toate echipamentele si materialele necesare”, a spus ministrul Energiei, Toma Petcu.
În functie de productivitatea muncii, salariile angajatilor de la CEH ar putea fi mãrite.
“Sunt foarte putini cei care vor sã mai vinã în aceastã activitate.  Noi am încurajat si am încercat sã atragem fortã de muncã nouã. O problemã care mi-au spus-o (minerii-n.r.) este faptul cã nu mai vor sã vinã sã lucreze în minã. Noi am reusit în acest an sã majorãm unele sporuri, pentru cã salarizarea nu putem sã o mãrim doar printr-o decizie a ministerului sau a companiei, pentru cã este o companie de stat, se supun legilor în vigoare. Atunci când se fac majorãri pentru stat se majoreazã si la ei. Am reusit sã gãsim  anumite posibilitãti legale de majorare a unor sporuri care li se aplicã. Anul acesta  productivitatea muncii va fi mult mai mare fatã de cea din anul anterior, si ca atare  o sã mergem cu o prognozã de productivitate pe anii viitori mai mare. Pe baza productivitãtii muncii am creat cadrul legal pentru CEO,  pentru orele suplimentare si majorarea bugetului de salarii. Avem cadrul legal o sã facem acelasi lucru si aici,  în momentul în care indicatorii ne spun foarte clar cã avem o productivitate mai mare a muncii. La sfârsitul anului CEH va avea o productivitate a muncii mult mai mare decât în anii anteriori si putem sã discutãm atunci si despre majorãri de salarii”, a mai spus  ministrul.
La câteva zile de la declaratia ministrului, salariul directorului general al CEH a  fost majorat. Acesta ajunge sã câstige circa 18.000 de lei.
Monika BACIU