Pânã va reusi sã iasã din închisoare – fie printr-o sentintã cu suspendare a executãrii pedepsei, fie la finalul executãrii pedepsei pe care o va primi pentru faptele grave pentru care a fost trimis în judecatã, fostul miliardar de top 300 va rãmâne fãrã bunuri. Patrimoniul firmelor pe care le administra este scos la licitatii de cãtre lichidatorii firmelor sale.
Vinovat sau nu de toate grozãviile de care a fost acuzat de procurorii DIICOT, pentru care a fost si trimis în judecatã, Alin Simota este cu sigurantã mult mai sãrac. S-au dus vremurile în care patrona un adevãrat imperiu financiar, care l-a propulsat în topul celor mai bogati români. Acum este aproape scãpãtat, cu firmele în insolventã sau faliment si cu bunurile scoase la mezat. Nu numai blocul sãu detinut în zona Spitalului de Urgentã Petrosani este scos la licitatie în contul creditului contractat la o bancã si nerambursat, ci si bunuri ce au apartinut firmelor sale altã adtã cu contracte avantajoase, respectiv Simar SRL, ori Atomis International Prod. Lichidatorul judiciar al societãtii Atomis vinde prin licitatie publicã, în data de 11 octombrie mai multe autoturisme si autoutilitare ce au apartinut firmei ex-miliardarului Alin Simota.
De asemena, în data de 18 octombrie urmeazã licitatia pentru mai multe clãdiri si terenuri, care au apartinut SC Atomis International Prod SRL, printre care si o garsonierã în Petrosani, o casã în municipiul Deva si un chiosc situat în incinta Stadionului Jiul Petrosani. Situatia firmei este atât de gravã, încât lichidatorul încearcã, asa cum se spune, sã scoatã bani si din piatrã seacã, adicã vinde tot ce poate: canapele, fotolii, televizoare, uscãtor mâini, masinã de cafea, cuptor electric sau aparaturã audio.
Datorii cãtre diversi creditori, dar si la bugetul de stat are si SIMAR SRL, firmã care a contractat si creditul pentru constructia blocului de locuinte de lângã spital. Licitatia organizatã la finele lunii trecute a fost reprogramatã pentru data de 14 octombrie, dupã ce nimeni nu a fost interesat de imobilul cu 28 de apartamente (7 pe etaj), 19 garaje si 16 boxe. Pretul de pornire a licitatiei este de 5.280.000 lei, exclusiv T.V.A.
Mãrire si decãdere
Alin Simota este considerat unul dintre cei mai controversati oameni de afaceri din judetul Hunedoara. Si-a început afacerile cu „micul comert de frontierã”, adicã cu bisnitã în termeni mai putin romantati, dar în timp lucrurile s-au schimbat, iar afacerile s-au dezvoltat. S-a asociat cu oameni influenti împreunã cu care a dezvoltat afaceri profitabile, cel putin pentru el, si asa a reusit sã ajungã în topul celor mai bogati oameni de afaceri din tarã. Alin Simota este singurul afacerist din judetul Hunedoara care a prins mai multe editii din Top 300 Capital în ceea ce priveste averea sa, pe care si-a câstigat-o în bunã parte în urma contractelor profitabile derulate cu companiile din sectorul energetic. Lista firmelor sale este lungã si patronul clubului de fotbal „Jiul” Petrosani a stiut sã se înconjoare de oameni influenti, chiar dacã între timp unele dintre afacerile lui au picat.
El a detinut sau detine pãrti sociale în diverse firme înfiintate împreunã cu fostul director general al Electrica, Lucian Boghiu, care a fost si nasul sãu de cununie, dar si cu fostul prefect PSD de Gorj Toni Greblã. Simota a derulat relatii comerciale atât în industria minierã, cât si pe piata de energie.
Simota a intrat si în afaceri pe piata minierã, a derulat contracte profitabile cu Compania Nationalã a Huilei Petrosani, transformatã ulterior în SNH, prin firmele sale, prin care a câstigat sute de miliarde de lei vechi, pe diverse domenii de activitate. De asemenea, s-a asociat si cu Toni Greblã, fost prefect PSD de Gorj si director al Patromin.
Si, dacã tot avea suficienti bani, a fãcut pasul cãtre politicã. În 2008 s-a înscris în PNL si a candidat pentru functia de primar al municipiului Petrosani. Nu a reusit sã îl învingã pe Tiberiu Iacob – Ridzi, dar a creat în schimb un imens scandal în jurul numelui lui. A ajuns, însã, consilier judetean si a început afacerile cu banii statului pe lucrãri licitate… cu Consiliul Judetean ori cu administratiile locale. În 2012 trece în politica localã, ca si consilier la Petrosani, iar anul acesta din politicã a ajuns direct în arest cu acuzatii grave la adresa lui.
Acuzat de fapte extrem de grave
Rãmas si fãrã sustinere politicã dupã ce a fost ridicat de mascati, Alin Simota ajunge din miliardar inculpat, iar la finele lunii septembrie a fost trimis în judecatã de procurorii DIICOT, alãturi de alte 13 persoane. Toti sunt acuzati de sãvârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, lipsire de libertate, santaj în formã continuatã, cãmãtãrie în formã continuatã, trafic de persoane în formã continuatã, înselãciune cu consecinte deosebit de grave în formã continuatã, fals în declaratii în formã continuatã, instigare la vãtãmare corporalã gravã, fiind sesizatã Curtea de Apel Alba Iulia, ca instantã competentã.
Procurorii de crimã organizatã au stabilit cã grupul organizat era structurat în paliere de comandã si executie, specializat în santaje, sechestrãri de persoane, „bãtãi la comandã”, cãmãtãrie, iar activitãtile acestuia au fost favorizate si de cãtre ofiteri de politie judiciarã din cadrul I.P.J. Hunedoara. În acest dosar extrem de complex sunt nu mai putin de 16 persoane vãtãmate, care au avut nevoie de 60 – 100 de zile de îngrijiri medicale. Pe de altã parte, mai spun procurorii din anul 2008 membrii grupãrii au fost implicati si în comiterea mai multor infractiuni de înselãciune în dauna unor firme de asigurãri, fiind îndrumati în acest sens de complici angajati în sistem. Prejudiciul creat astfel a fost de 400.000lei si 100.000 euro, în cauzã fiind dispuse mãsuri asiguratorii. Iar ca banii intrati în conturile grupãrii sã fie cât mai multi, s-a ajuns si la cãmãtãrie, împrumuturile fiind acordate cu o anumitã dobândã lunarã sau sãptãmânalã, de pânã la 20%. În cazul în care datornicii nu plãteau dobânzile solicitate, asupra lor se exercitau acte de violentã verbalã si fizicã, fiind deposedati de bunuri mobile sau imobile si sume de bani, sau trimisi fortat la muncã, în Libia, au spus reprezentantii DIICOT. Dosarul se aflã pe rolul magistratilor de la Curtea de Apel Alba Iulia, cu termen de judecatã în data de 15 octombrie.
Carmen Cosman