Marii actori ai teatrului românesc, Cetãteni de Onoare ai municipiului Petrosani

Marii actori ai teatrului românesc vor fi cetãteni de onoare ai municipiului Petrosani. cu ocazia aniversãrii a 70 de ani de teatru la Petrosani, Consiliul Local a luat decizia de a acorda distinctia de cetãtean de onoare mai multor personalitãti din domeniu.
Magda Catone
Îndrãgita actritã Magda Catone va fi cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. Aceasta a jucat pe scena Teatrului Dramatic ID Sîrbu de la Petrosani. Mai mult, Magda Catone a debutat pe scena teatrului din Petrosani. 
“Magda Catone a ales, ca loc al debutului absolut în meserie, teatrul din Petrosani la îndemnul  sotului sãu, Serban Ionescu, acre a fost ani de-a rândul un cetãtean al Vãi. Azi, Magda Catone este actritã la Teatrul National “Ion Luca Caragiale” din Bucuresti. CV-ul anexat stã mãrturie cã e o mare actritã si cã acordarea titlului de cetãtean de onoare al municipiului Petrosani  omagiazã atât artistul cât si teatrul la care a debutat cu atâtea decenii în urmã”, aratã consilierii locali  Milu Vladislav si Ion Barbu, initiatorii proiectului.  Magda Catone, împreunã cu Claudiu Bleont au pus în scenã si au interpretat sapte roluri într-o piesã. Este vorba de “Un bãrbat si mai multe femei”, de Leonid Zorin. Piesa este jucatã, de cei doi, si astãzi. Magda Catone a absolvit Academia de Artã Teatralã si Cinematograficã din Bucuresti în anul 1982, iar dupã terminarea facultãtii a fost repartizatã la teatrul din Petrosani, unde si-a fãcut debutul actoricesc.
Emilia Popescu
Actrita Emilia Popescu va fi cetãtean de onoare al municipiului Petrosani. si ea a jucat pe scena teatrului din Petrosani.
“Emilia Popescu debutase, deja, în cinematografie, când se prezentase la post, în Petrosani. Pe scena din Petrosani a debutat ca actritã profesionistã si acest lucru l-a mentionat de fiecare datã în biografie si în interviurile acordate televiziunilor cu care colaboreazã în mod frecvent”, aratã aceiasi consilieri locali. Emilia Popescu a absolvit în 1988 Institutul de Artã Teatralã si Cinematograficã “I.L. Caragiale” din Bucuresti, clasa profesorilor Olga Tudorache si Florim Zamfirescu. Dupã absolvirea facultãtii a fost repartizatã la Teatrul de stat “Valea Jiului” din Petrosani.
Claudiu Bleont
Claudiu Bleont este unul dintre actorii care a jucat pe scena teatrului din Petrosani. Claudiu Bleont a fost angajat al Teatrului din Petrosani în perioada 1983-1990.
“În perioada de pânã în 1990 existã, în România, un singur institut de profil care pregãtea studentii români pentru teatru si film. Institutul de Artã Teatralã si Cinematograficã scotea anual doar sapte actori, iar concurenta pentru accederea la IATC ajungea la  ordinal zecilor. Profesorii  de la institut erau marii actori ai tãrii noastre.  Asta explicã, în bunã mãsurã, calitatea înaltã a absolventilor care ieseau pe poarta institutului. Teatrele din tarã aveau parte, prin rotatie, de actori tineri care trebuiau sã-si facã stagiatura timp de trei ani. Petrosaniul a beneficiat, în acei ani, de o seamã de absolventi cu nume care atrãgeau  publicul ca un magnet. Unul dintre acesti actori a fost Claudiu Bleont. El a jucat, pe scândura scenei din Petrosani, o serie de spectacole emblematice. Faptul cã ulterior Claudiu Bleont a ajuns actor la Teatrul National “Ion Luca Caragiale” din Bucuresti e relevant despre valoarea artistului care si-a început cariera artisticã la Petrosani, în Valea Jiului”, aratã initiatorii proiectului de hotãrâre.
Marius Stãnescu
Marius Stãnescu este unul dintre marii actori ai României. Acesta s-a nãscut la Petrosani,  iar prin conferirea titlului de cetãtean de onoare,  consilierii locali ar dori sã  “îl recupereze” ca actor pe scena teatrului ID Sîrbu.  “Actorul Marius Stãnescu s-a nãscut în Petrosani si a absolvit Liceul de Informaticã din municipiul nostru. Dupã câteva încercãri nereusite de a intra la Institutul de Artã Teatralã si Cinematograficã, Marius Stãnescu a reusit sã ajungã, azi, unul din marii actori români de teatru si film. Aniversarea a 70 de ani de teatru în Petrosani ni se pare un moment potrivit pentru a omagia un actor nãscut chiar în municipiul nostru. Dacã celelalte propuneri ale noastre se referã la actori legati sentimental de Petrosani prin debutul lor produs pe scândura scenei din municipiul nostru de astã datã motivatia noastrã este mai profundã. E vorba de un actor care pe lângã faptul cã s-a nãscut aici s-a si format, pânã la anii adolescentei într-un liceu din Petrosani. Acest eveniment ar putea fi un prilej potrivit de a-l recupera, ca actor, si pentru scena din Petrosani”, aratã consilierii Barbu si Vladislav.  Petrosãneanul  Marius Stãnescu a absolvit UNATC Bucuresti în anul 1993, la clasa profesorului Alexandru Repan. În prezent este membru al  trupei de teatru Odeon din Bucuresti. Actorul Marius Stãnescu a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul national pentru Merit în grad de Cavaler, alãturi de alti actori, pentru “devotamentul si harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac si jumãtate de existentã a Teatrului National din Bucuresti”.
Distinctiile de cetãtean de onoare al municipiului Petrosani vor fi înmânate actorilor într-un cadru festiv.
Monika BACIU