”Hepatita C este acum vindecabilã, dar primii pasi sunt testarea si diagnosticarea, gratuite prin medicul de familie” este mesajul campaniei ”Stii de Hepatitã C”, demaratã la nivel national pentru constientizarea cauzelor si efectelor contractãrii virusului care declanseazã aceastã afectiune gravã.
Campania îsi propune sã informeze populatia asupra faptului cã testarea de laborator este acum deosebit de facilã prin medicul de familie, precum si a faptului cã aceastã boalã este vindecabilã.
”Ambasadorii” campaniei sunt cântãreata de muzicã popularã Maria Cârneci, chef-ul Cãtãlin Scãrlãtescu si designerul Cãtãlin Botezatu.
Conform datelor publicate de Organizatia Mondialã a Sãnãtãtii, se estimeazã cã, la nivel mondial, sunt peste 180 de milioane de persoane infectate cu Virusul Hepatic C. Aproximativ 400.000 de persoane mor în fiecare an din cauza acestui virus care, în majoritatea cazurilor, duce la cirozã si cancer hepatic.
Virusul afecteazã puternic celulele ficatului, pe care le distruge progresiv, de cele mai multe ori fãrã a provoca vreun semn sau simptom. Lãsatã netratatã, în timp, afectarea ficatului avanseazã pânã la stadiul de fibrozã hepaticã, ducând ulterior la cirozã hepaticã. În medie, aproximativ 20% dintre pacienti dezvoltã cirozã hepaticã dupã 20-30 de ani de la infectarea cu virusul Hepatic C.
Conform studiilor, în România existã peste 650.000 de cetãteni infectati cu virusul Hepatic C, care necesitã îndrumare si îngrijire.
Hepatitã C se poate transmite mai ales prin transfuzii de sânge, diferite proceduri invazive cu instrumente nesterile (interventii stomatologice sângerânde, manichiurã, pedichiurã, tatuaje si piercing, injectare intravenoasã etc), precum si prin sex neprotejat cu o persoanã infectatã cu virusul hepatic de tip C.
Prof. Adrin Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase ”Dr. Matei Bals”: ”România are cea mai ridicatã ratã a prevalentei infectiei cu virusul hepatitei C din Uniunea Europeanã – 3,3%, estimându-se cã peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC, iar circa 80%
dintre infectii ar fi cu replicare viralã, în contextul existentei unui nivel scãzut de informare si constientizare în rândul populatiei, potrivit datelor disponibile.
Începând din anul 2015, pacientii aflati în stadia avansate ale bolii beneficiazã de accesul la terapia fãrã interferon, care a demonstrat o ratã de vindecare de peste 99%.
Campania ”Stii de Hepatitã C” este initiatã de Asociatia pentru Dezvoltare Sustenabilã în Sãnãtate, si sustinutã de Institutul National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals”, Societatea de Boli Infectioase si Societatea Nationalã de Medicinã Familiei.
Mai multe amãnunte se pot obtine accesând www.stiideC.info sau apelând 021.9921