Organizatia de protectie a mediului Greenpeace a lansat un manifest impotriva carbunelui. Activistii de mediu spun ca omenirea nu are nevoie de mai mult carbune si ca exista suficiente surse de energie regenerabile care sa asigure cererea de energie de pe piata.
In timp ce politicienii hunedoreni incearca sa mentina activitatea extractiva, aflata intr-un puternic declin, reprezentantii Greenpeace lupta impotriva carbunelui. Activistii de mediu sustin ca, de la minerit pana la ardere, carbunele este cel mai poluant dintre toti combustibilii fosili, in timp ce arderea carbunelui este cea mai mare sursa de dioxid de carbon, gazul care contribuie la schimbarile climatice. Potrivit celor de la Greenpeace, arderea carbunelui este responsabila pentru o treime din poluarea cu dioxid de carbon (CO2), iar aceasta este cea mai poluanta modalitate de a genera electricitate, 70% din emisiile de CO2 provenind din sectorul energetic. Activistii de mediu aduc in discutie raportul Stern care arata ca, al nivel mondial, costul potential al confruntarii cu schimbarile climatice provocate de dioxidul de carbon va insuma, pana in 2100, 20% din PIB-ul global. „Evitarea celor mai grave impacturi ale schimbarilor climatice inseamna oprirea cresterii emisiilor de CO2 pana in 2015 si apoi reducerea drastica a acestora in anii urmatori. In mod clar, salvarea climei depinde de renuntarea la carbune”, spun cei de la Greenpeace. In documentul lansat, acestia arata ca multe tari, precum Polonia, Africa de Sud si Australia, depind foarte mult de carbune, fiecare tara fiind alimentata in proportie de 80% de energie produsa in termocentrale care ard carbunele. Si, desi acest lucru ar fi daunator mediului inconjurator, guvernele inca aproba planuri pentru construirea de noi termocentrale in lume. La fel se intampla si pe plan european, unde UE a promis ca va reduce emisiile cu 30% pana in 2020, ca parte a unui obiectiv global, dar in acelasi timp multe tari europene investesc si in noi termocentrale. „Daca se continua pe acest drum, in 2030, emisiile de CO2 din arderea carbunelui vor fi crescut cu 60% la nivel global, subminand orice acord international de a combate schimbarile climatice. Vestea buna este ca avem alternative. In toate cazurile, masurile de eficienta energetica si tehnologiile care permit captarea energiei regenerabile sunt gata sa reduca dramatic dependenta de carbune”, subliniaza cei de la Greenpeace, care au lansat manifestul impotriva carbunelui.
Noxele distrug mediul
Cat priveste exploatarile miniere, similare celor din Valea Jiului, activistii de mediu sustin ca acestea distrug ecosisteme, emana cantitati mari de minerale toxice si gaze periculoase in aer si apa (inclusiv metanul, un puternic gaz de sera) si expun minerii si locuitorii din vecinatatea minelor, la praf de carbune si alte toxine. Mai mult decat atat, mii de oameni mor anual in galeriile minelor raspandite in lume. In ceea ce priveste arderea carbunelui in termocentrale, rapoartele de mediu indica faptul ca, in afara de CO2, in aer se elibereaza milioane de tone de dioxid de sulf si oxizi de azot, care duc la formarea smogului si a ploilor acide. De asemenea, arderea carbunelui produce si poluarea cu pulberi in suspensie, care duce la poluarea aerului si provoaca, printre alte efecte asupra sanatatii si afectiuni respiratorii. „Un alt produs secundar al arderii carbunelui este mercurul, care se infiltreaza in lantul trofic si ataca sistemul nervos uman. Copiii mici si bebelusii sunt cei mai vulnerabili, intrucat sistemele lor nervoase sunt in dezvoltare. Arderea carbunelui creeaza milioane de tone de deseuri, care contin niveluri toxice de metale grele si minerale. Acestea ajung, de obicei, in depozite de deseuri sau indiguiri si reprezinta un pericol pentru sanatatea oamenilor si a mediului”, spun reprezentantii ONG-ului.
Carmen Cosman