Lucrari efectuate fara respectarea normelor in vigoare sau chiar fara autorizatie de constructie, plati efectuate suplimentar, angajati care figurau si la studii, dar erau si pontati cu norma intreaga, ori achizitii suspecte. Asta a descoperit comisia care  a efectuat ancheta la Spitalul Judetean Deva si care a cerut inclusiv sesizarea DNA.

Responsabilii Spitalului Judetean Deva au incalcat normele legale in vigoare in repetate randuri, fie ca vorbim despre partea administrativa si de personal, despre achizitii sau despre lucrarile de reparatii efectuate la institutia medicala. Sume importante au zburat din bugetul spitalului sau din banii alocati de alte foruri pe achizitii sau lucrari suspecte. Sunt aspecte descoperite de comisia care a verificat institutia sanitara din Deva., din care au facut parte doi reprezentanti ai Corpului de Control al Ministerului Sanatatii. Potrivit raportului intocmit la finalul controlului, una dintre nereguli vizeaza lucrarile fe constructii sarpanta si invelitoare din cadrul ambulatoriului si lucrprile de amenajare interioare si exterioare demisol si etaj 2 ale ambulatoriului.

Oferte anterior anuntului de participare

Comisia de ancheta a stabilit ca doua firme participante la selectia de oferte – Cosareli Company SRL si Atomis SRL – au depus oferte inainte ca invitatia de participare sa fie depusa pe SEAP. „La data de 28.09.2010, conform proceselor verbale intocmite la spital cu ocazia vizitarii amplasamentului de catre persoanele imputernicite, s-a constatat faptul ca in doua cazuri, adresele privind nominalizarea acestora din partea firmelor SC Cosareli Company SRL si SC Atomis SRL au fost emise la data de 24.09.2010, anterior datei de publicare pe SEAP a invitatiei de participare, respectiv data de 27.09.2010”, se arata in raportul corpului de control. Iar castigator a fost, cum altfel, Atomis SRL. In schimb, pentru ofertantii „de rand” au fost lasate mai putin de 10 zile pentru depunerea ofertelor, lucru care contravine legii.

Pe de alta parte, lucrarile au inceput sa fie executate inainte ca Primaria Deva sa emita autorizatia de contructie absolut obligatorie. ªi lucrarile corpului laboratorului de radiologie au fost extrem de urgente pentru conducerea spitalului, incat aceasta nu a mai asteptat autorizatia primariei. In plus, autoritatea contractanta a achitat eronat contravaloarea garantiei de buna executie, „fara sa se diminueze contravaloarea facturilor emise de executant si constituitrea garantiei de buna executie prin retineri succesive din sumele datorate pentru facturile partiale”, dupa cum spun membrii corpului de control. Au aruncat banii pe fereasta Iar la capitolul lucrari investitionale neregulile nu se opresc aici.

De exemplu, lucrarile de constructii efectuate de spital in perioada 2010 – 2011 din fonduri proprii si din fondurile Consiliului Judetean Hunedoara au fost executate fara consultarea expertului tehnic desemnat de DSP Hunedoara si cu „ignorarea cu buna stiinta” a studiului de fezabilitate si a proiectului privind reparatiile capitale ale unitatii sanitare cu fonduri de la Ministerul Sanatatii. Iar unele lucrpri de constructii executate de spital se suprapun cu proiectul MS si nu respecta normele tehnice in vigoare din punct de vedere al circuitelor functionale sau a normelor tehnice aprobate de minister, trebuind demolate. ªi tot la acest capitol mai vorbim si de lucrari fara avizul DSP, asa cum cere legislatia in vigoare.

Oxigen medical achizitionat de unde au apucat

Nereguli si in ceea ce priveste achizitionarea de oxigen la butelii. Spitalul Judetean Deva a cumparat acest produs de la o firma neavizata de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale in acest sens, respectiv Adelard SRL. Dar nici contractul cu Linde Romania nu a fost scutit de suprize financiare. Astfel,  aceasta a facturat, eronat, o cota de TVA de 19% si 24%, iar conducerea spitalului a platit factura, pe care cota TVA trebuia sa fie de numai 9 procente. Dar nici partea de personal nu este curata ca lacrima. Corpul de control a descoperit mai multe deficiente care trebuie remediate. Una dintre ele face referire la faptul ca mai multi angajati au fost pontati cu norma intreaga si platiti ca atare, desi in acelasi timp actele arata ca au urmat cursuri la zi. Pentru toate acestea si multe altele, membri comisie de verificare au  fpcut mai multe recomandari de reparare a situatiei si, totodata, au solicitat sesizarea DNA, a Curtii de Conturi si chiar a Inspectiei de Stat in Constructii.

Carmen Cosman