Majorarea salariului minim va crește salariile minerilor. Ce fac sindicatele?

G uvernul a decis majorarea salariului minim pe economie la 2.550 de lei, de anul viitor. Asta va crește, cu siguranță, și veniturile celor din sistemul energetic al Văii Jiului, iar sindicatele spun că intră în negocieri imediat ce acest lucru va fi posibil.

Salariul minim va crește de la 1 ianuarie 2022 cu suma de 138 de lei net. Această creștere va influența și situația salariilor pentru anumite categorii de angajați din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, dar și în privința unor venituri care se acordă ocazional de către compania energetică. Sindicatele spun că au luat deja în calcul și acest aspect.
„În ceea ce privește majorarea salariului, am văzut și noi, din spațiul public, că salariul minim, vorbim de mărirea acestuia, se va face de anul viitor. În acel moment, noi vom cere aplicarea Contractului Colectiv de Muncă, dacă acesta se va întâmpla”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele. Nu este exclus ca majorarea salariului minim să influențeze și negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă. Salariile minerilor din Valea Jiului, ca și a energeticienilor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara ar putea crește, pentru că, în cuantumul veniturilor, există sporuri ce se calculează în funcție de valoarea salariului minim pe economie. Angajații Complexului Energetic Hunedoara primesc bani în plus la salarii de fiecare dată când crește venitul minim. Sporul de pericol, în cazul celor de la CEH, este de 72% din salariul minim pe economie, iar coeficienții de ierahizare se aplică odată cu creșterea salariului minim.
Diana Mitrache